Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Intervenció a Kanadából hazatelepülő romáknak

2002.12.30. 08:14
2002-ben megindult a Kanadában szerencsét próbált romák visszatelepülése Magyarországra, miután a tengerentúlon többek között Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének nyilatkozatai miatt drasztikusan csökkentek a sikeres letelepedés esélyei. Az indulás előtt mindent pénzzé tevő családok ügyét kívánja képviselni az Opre Roma Egyesület. A Külügyminisztérium statisztikái szerint az előző évek átlagához képest nem nőtt az országba irányuló migráció.
Pontos adatok nincsenek, de saját becsléseik szerint több ezren is lehetnek azok a romák, akik sikertelen letelepedési próbálkozásuk után visszatérnek Kanadából.

Hullám vissza

Az 1990-es évek végén beindult hullámmal Magyarországról és Csehországból sok száz roma család érkezett Kanadába, ahol a hatóságoknál menekült státusért folyamodtak. 1998-ban a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Bíróság a magyar kormány megbízottja, a kisebbségi ombudsman mellett Farkas Flórián, az OCÖ elnökét, jelenleg a Fidesz parlamenti képviselőjét is meghívta, hogy nyilatkozzanak a magyarországi romák helyzetéről.

Menekültügyi információk

Mint arról az Index korábban beszámolt, a négy évvel ezelőtti "mintaügyben" játszott szerepe miatt számos, azóta visszaérkezett család Farkas Flóriánt teszi felelőssé a kanadai hatóságok megváltozott magatartása miatt. Az OCÖ elnök a menekültügyisek előtt többek között azt állította, hogy több száz roma család jut lakáshoz, valamint, hogy az önkormányzat tevékenysége nyomán gyakorlatilag megszűntek a szkinhed-támadások. Azt is kifogásolták, hogy Farkas az elmúlt hónapokban egyetlen egyszer sem reagálta a megkeresésekre.

Krízis intervenció

A Kanadát megjárt romának kíván segítséget nyújtani az Opre Roma Egyesület, amelyet a maga is visszatelepült Radics Béla alapított. A szervezet a Magyarországon szinte ismeretlen intervenciós, azonnali támogatás lehetőségének megteremtését akarja elérni. Radics szerint a krízis helyzetben családok számára lakhatás és a munkavállalás segítése a legégetőbb. Berki Judit, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkárának kabinetfőnöke szerint nehéz jogilag elkülöníteni a kanadai romák ügyét más magyarországi betelepülők ügyétől, ezért fontos, hogy egy civilszervezet vállalja fel az ügyüket. Berki elmondta egyébként azt is, hogy a Külügyminisztérium adatai szerint nem emelkedett az országba irányuló migrácó a korábbi évekhez képest. Farkas Flóriánt mi is szerettük volna megkérdezni, de az utóbbi napokban minden kísérletünk eredménytelen maradt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!