Valér
-2 °C
0 °C

Lezuhant és meghalt egy építőmunkás

2000.10.24. 13:21
Szörnyethalt egy építőmunkás, aki a VI. kerületi Andrássy út 19. számú ház tetejéről zuhant le. Egy egyéni vállalkozó megbízása alapján a feltehetőleg illegális román munkavállaló az önkormányzat tulajdonában lévő ház tetejének szigetelésében segédkezett.
Mintegy 25 métert zuhant az építőmunkás
Lezuhant és meghalt egy építőmunkás a VI. kerületi Andrássy út 19. számú ház tetejéről. Sima Ferenc, a Munkabiztonsági Felügyelőség az Indexnek elmondta, nagy valószínűséggel illegális román munkavállaló biztonsági öv és sisak nélkül mászott ki a tetőre, ahol megcsúszott, és mintegy 25 métert zuhant. A munkáltató egy egyéni vállalkozó volt, aki a belvárosi ház tetőszigetelésére kapott megbízást. A Munkabiztonsági Felügyelőség megpróbálja kideríteni, miért is történt a tragédia, amennyiben indokolt, felelősségre vonják a munkaadót.

Körülbelül egy hónapja dolgoztak a munkások - tudtuk meg a házban lakó egyik hölgytől. Az önkormányzat tulajdonában lévő házban tetőfelújítási munkákat végeztek, de sosem figyelték a munkásokat, akik legtöbbször a padláson tartózkodtak.

A padlástérből mászott ki a tetőre
Információink szerint a fiatalembernek nem volt munkája a tetőn, mégis kimászott a padlástérből. A szerszámját akarta megélesíteni, ehhez keresett egy reszelőt, de megcsúszott, és lezuhant az Andrássy úti járdára. Szemtanúk állítása szerint felismerhetetlenségig összeroncsolódott a 25-30 év körüli férfi.

Engedély nélküli foglalkoztatás bírsága
Annak a munkaadónak, aki külföldit munkavállalási engedély nélkül foglalkoztat, első alkalommal bírsága az alkalmazott külföldi részére kifizetett munkabér kétszeresének megfelelő összeg. Ha három éven belül újból engedély nélküli foglalkoztatáson kapják rajta, akkor a bírság a kifizetett bér ötszöröse. A munkaadó által befizetendő összeg első esetben az ellenőrzés időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér ötszörösénél, az engedély nélküli foglalkoztatás második és további esetében tízszeresénél nem lehet kevesebb. Ez irányadó akkor is, ha a külföldi részére kifizetett munkabér (munkadíj) összege nem állapítható meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!