Valér
4 °C
8 °C

Hiába bízott Luxemburgban Vajnai

2005.10.18. 10:52
Semmilyen közösségi szerződés nem vonatkozik a Magyarországon tiltott jelképekre, így az Európai Bíróság nem hozhatott döntést a vörös csillag viselése miatt első fokon egy év próbaidőre ítélt Vajnai Attila ügyében.

Illetékesség hiányában elutasította a döntéshozatalt Vajnai Attila ügyében a luxemburgi Európai Bíróság (EB). A tiltott jelkép - vörös csillag - viselése miatt első fokon egy év próbára bocsátásra büntetett kommunista politikus ügyében a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság fordult előzetes döntéshozatalért az EB-hez.

A Fővárosi Bíróság arra volt kiváncsi, hogy a magyar szabályozás összhangban van-e az EU diszkrimináció tilalmára vonatkozó alapelvével. A kérdés azért merült fel, mert például Olaszországban szankciók nélkül lehet vörös csillagot viselni.

Az EB eljáró tanácsának végzése szerint Vajnai Attila ügye "semmilyen módon nem kapcsolódik a[z európai uniós] szerződések hatálya alá tartozó egyik helyzethez sem", így a magyar szabályozás az alapügyre vonatkoztatva nem tartozik az EU-s közösségi jog keretei közé.

Az EB ugyanis csak akkor hozhat előzetesen döntést, ha a megkeresés az aurópai közösségi jogot érintő ügyben történik. A bíróság így illetékesség hiányában döntéshozatal nélkül elvetette a beadványt.

"A luxemburgi bíróság állásfoglalása nem döntötte el a kérdést" - nyilatkozta az Indexnek Vajnai Attila. A politikus szerint tehát továbbra is függőben van, hogy a tiltott jelképekről szóló magyar jogszabály ellentétes-e a szólásszabadságra vonatkozó európai szabályozással. Mint mondta, a kérdés a Fővárosi Bíróság november 16-i másodfokú tárgyalása után dőlhet el.

Ha ugyanis az FB az első fokon eljáró bírósághoz hasonlóan bűnösnek mondja ki Vajnait, a politikus a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz fog fellebezni - a luxemburgi bíróságot az FB kereste meg. "A legenyhébb büntetés esetén is Strasbourghoz fordulok, mert itt nem a személyes sorsomról, hanem a nemzetközi jogot sértő szabályozásról van szó" - mondta Vajnai, aki szerint ekkor majd nyugodtan írhatjuk, hogy Vajnai Strasbourgban bízik.