Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tematikus csatornákat indítana az új tévéelnök

2004.03.05. 16:58
Külön csatornát hozna létre az MTV pénteken megválasztott elnöke a nosztalgia, a sport, a hír, illetve a kulturális műsorok sugárzására. Rudi Zoltán bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta: olyan köztévét szeretne, ami se nem elitista, se nem populista, egyszerűen csak szolgálja a nézőket.
Pénteken először az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége szavazott bizalmat Rudi Zoltán eddigi hírigazgatónak, majd a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagy kuratóriuma tizenkilenc támogató vokssal, négy ellenében és három tartózkodás mellett az MTV elnökévé választotta. A kuratóriumi elnökség szabad demokrata tagjai Baló György elnökké választását támogatták, ám álláspontjukkal alul maradtak.

Öt közszolgálati csatorna

Tematikus csatornák indításával képzeli el az MTV jövőjét Rudi Zoltán. A köztévé frissen megválasztott elnöke bemutatkozó sajtótájékoztatóján négy tematikus csatornát említett: nosztalgia, sport, hír, illetve kulturális adót. Rudi szerint e mellett megmaradhatna nagy nemzeti adóként a köztévé egyes csatornája. A hírigazgatói posztról az elnöki székbe ülő Rudi Zoltánnak az a filozófiája, hogy olyan legyen a köztévé, ami se nem populista, se nem elitista. Rudi szerint az MTV-nek a megrendelőnek kell megfelelnie, vagyis a nézőknek, akik adójukkal fenntartják az intézményt.

Rudi egy kérdés kapcsán elmondta, hogy tavaly beadott pályázatát jelentősen át kellett dolgoznia, mert a mostani pályázaton fejezetcímekre kellett válaszolni, nem pedig általánosságban kifejteni: mit gondol az spiráns a tévé konszolidációjáról. Rudi jelentősen szeretné átalakítani a reklámértékesítés rendszerét is, egészségtelennek tartja ugyanis, hogy miközben gyakran kiemelt nézettséget érnek el főműsoridőben, addig meglepően alacsony az MTV-s reklámok értéke.

A végkielégítésről sokadszor

A sajtótájékoztatón újra előkerült Rudi Zoltán '99-es végkielégítésének ügye. Rudit ugyanis 1999-ben létszámleépítés keretében elküldték a köztévétől. A PM és az MTV megállapodása pedig rögzítette, akinek a végkielégítését állami támogatással finanszírozták, öt évig nem lehet "visszafoglalkoztatni", vagy ha mégis, akkor vissza kell fizettetni az illetővel a felvett járandóságot: Rudi közlése szerint a felvett milliós végkielégítést részletekben törleszti az MTV-nek.

Vége a szerződések közzétételének?

Pinke György a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az idei évre szóló üzleti terv elfogadásával igyekeznek a köztévé gazdálkodását átláthatóbbá tenni. Az Indexnek arra a felvetésére, hogy ez azt jelenti-e, hogy kikerülnek az internetre a köztévé külsős szerződései maradéktalanul, Pinke úgy reagált, hogy rendkívül káros, az MTV üzleti érdekeit sérti a Ragáts Imre elnöksége idején bevezetett gyakorlat, amit lehetőség szerint meg kell szüntetni. Pinke azzal érvelt, hogy sehol a világon nem teszik közzé a műsorkészítésre vonatkozó szerződéseket, csak a műsor árait ismertetik. Arra a további kérdésünkre, mi a különbség a mostani gyakorlat (vagyis közzéteszik a szerződő felek adatait, illetve a megállapodás értékét), illetve a felhozott példák között, Czeglédi László kuratóriumi elnök válaszolt. Szerinte árfelhajtó hatása van annak, hogy az MTV honlapon megjelennek a műsorok árai. Ezen a ponton a sajtótájékoztató vitafórummá változott, melynek során a megszólalók különbözőképpen emlékeztek arra, hogy a szerződések közzététele Ragáts Imre elnöki vállalása, avagy kuratóriumi döntés volt-e.

Idén rendezik a szerződések ügyét

Végül az az álláspont került többségbe, hogy ez kötelező érvényű, hatályos döntés, arra azonban nem tudott senki sem felelni, miért nem nyilvánosak ez alapján maradéktalanul az MTV külsős szerződései. Kozák Márton szabad demokrata delegált cáfolva a kuratóriumi elnököt annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a nyilvánosság nem növeli, hanem csökkenti a műsorok árait, leszögezte: azért tudott tavaly másfélmilliárddal kevesebbet műsorra költeni az MTV, mert nyilvánosságra kerültek ezek az adatok. Czeglédi László azt ígérte: a kuratóriumi elnökség még idén rendezi a kérdést.