Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Távozik Salgó László?

2004.07.22. 07:19
Augusztus elsejével várhatóan távozik posztjáról Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány - értesült a Népszabadság kormányzati forrásokból.
Felmenti Salgó László országos rendőrfőkapitányt Medgyessy Péter - értesült a Népszabadság. Az információt hivatalos belügyi és rendőrségi források egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták. Az országos rendőrfőkapitány kinevezése, felmentése a miniszterelnök jogköre, aki jövő hétfőig szabadságát tölti.

A belügyi tárcánál nem nyilatkoztak, az ORFK-n nem tudnak arról, hogy a kormányfő (vélhetően a szintén szabadságát töltő belügyminiszterrel egyetértésben) változtatásokra készülne a rendőrség élén.

Salgó menesztésének híre nem először kap lábra. A hírszerző múltja miatt már a kinevezése előtt is hevesen támadott tábornokról azonban most a Népszabadság forrásai tényként állítják, hogy karrierjét diplomáciai pályán folytatja, bár az sem zárható ki, hogy ő lesz a Rendőrtiszti Főiskola vezetőjének utóda.

Állítólag Salgó már jelezte a belügyminiszternek, hogy szívesen megválna posztjától. A főkapitány tavalyi értékelésében többek között arról is beszélt, hogy meglátása szerint "egyes szervezetek és pártok" alap nélkül a rendőrség "átpolitizáltságáról beszélnek".

A lap úgy tudja, Lamperth Mónika belügyminiszter határozottabb vezetőt és vezetést szeretne látni az ORFK élén. Lehetséges utódként emlegetik Bánfi Ferenc Veszprém megyei főkapitányt, Bencze Józsefet, a VPOP rendészeti főigazgatóját, Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi főigazgatóját és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!