Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Távozik Salgó László?

2004.07.22. 07:19
Augusztus elsejével várhatóan távozik posztjáról Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány - értesült a Népszabadság kormányzati forrásokból.
Felmenti Salgó László országos rendőrfőkapitányt Medgyessy Péter - értesült a Népszabadság. Az információt hivatalos belügyi és rendőrségi források egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták. Az országos rendőrfőkapitány kinevezése, felmentése a miniszterelnök jogköre, aki jövő hétfőig szabadságát tölti.

A belügyi tárcánál nem nyilatkoztak, az ORFK-n nem tudnak arról, hogy a kormányfő (vélhetően a szintén szabadságát töltő belügyminiszterrel egyetértésben) változtatásokra készülne a rendőrség élén.

Salgó menesztésének híre nem először kap lábra. A hírszerző múltja miatt már a kinevezése előtt is hevesen támadott tábornokról azonban most a Népszabadság forrásai tényként állítják, hogy karrierjét diplomáciai pályán folytatja, bár az sem zárható ki, hogy ő lesz a Rendőrtiszti Főiskola vezetőjének utóda.

Állítólag Salgó már jelezte a belügyminiszternek, hogy szívesen megválna posztjától. A főkapitány tavalyi értékelésében többek között arról is beszélt, hogy meglátása szerint "egyes szervezetek és pártok" alap nélkül a rendőrség "átpolitizáltságáról beszélnek".

A lap úgy tudja, Lamperth Mónika belügyminiszter határozottabb vezetőt és vezetést szeretne látni az ORFK élén. Lehetséges utódként emlegetik Bánfi Ferenc Veszprém megyei főkapitányt, Bencze Józsefet, a VPOP rendészeti főigazgatóját, Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi főigazgatóját és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt is.