Szabolcs
20 °C
35 °C

Találkozót kért Salgó Polttól

2003.10.31. 13:23
Levélben kért találkozót a legfőbb ügyésztől Salgó László országos rendőrfőkapitány. A találkozó szükségességét először Lamperth Mónika belügyminiszter vetette fel egy Magyar Hírlapnak adott interjújában, kérve, tisztázza a főkapitány a két szervezet közötti nézeteltéréseket, melyek elsősorban Rejtő E. Tibor K&H vezérigazgató ügyészségi kihallgatásával kapcsolatban keletkeztek.
Levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez az országos rendőrfőkapitány, hogy beszéljék át az új büntetőeljárási törvény bevezetése óta eltelt hónapok gyakorlati együttműködésének kérdéseit - közölte a rendőrség pénteken, Budapesten. "Levélben kértem a legfőbb ügyész urat, hogy a két szervezet számára nagyon fontos kérdésekben (...) biztosítson nekem lehetőséget egy személyes konzultációra" - mondta sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány.

Salgó László megjegyezte: tudomása szerint a levél már a címzettnél van. Bízik benne, hogy a legfőbb ügyész pozitív választ ad megkeresésére, az elmúlt másfél év gyakorlatára tekintettel, amely során több alkalommal is konzultáltak.

"Mint egy jogalkalmazó szervezet vezetőjeként azt kell, hogy mondjam, a rendőrségnek a törvények végrehajtása a feladata, mindazonáltal a törvény eltolta az erőviszonyokat az ügyészség irányába, csökkentve ezzel az általános nyomozó hatóság, a rendőrség kompetenciáját, de a védelem és a terhelt lehetőségeit is" - tette hozzá Salgó László.

A Legfőbb Ügyészségen az MTI érdeklődésére annyit közöltek: "a levél megérkezett". Salgó László kedden egy televíziós műsorban beszámolt róla, Lamperth Mónika belügyminiszter feszültséget észlelt a rendőrség és az ügyészség között, ezért kérte fel őt, hogy kezdeményezzen találkozót a legfőbb ügyésszel.

A feszültség abból adódott, hogy a K&H Bank nyáron lemondott vezetőjét, Rejtő E. Tibort október 9-én az ügyészség a nyomozó hatóság előzetes értesítése nélkül kihallgatta, majd rendőrségi fogda helyett a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe szállította. A bank volt vezetőjét a rendőrség szeptember elején gyanúsította meg sikkasztással és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.