Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Polt Salgó találkozó brókerügyben?

2003.10.26. 11:21
Rejtő E. Tibor ügyészségi kihallgatásával kapcsolatban továbbra is vita van a rendőrség és az ügyészség között. A Vasárnapi Hírek szerint ezért a belügyminiszter arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, személyes találkozón tisztázza a legfőbb ügyésszel a nézeteltéréseket, Garamvölgyi László az ORFK szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy hamarosan megbeszélést kezdeményeznek Polt Péterrel.
Elképzelhető, hogy kezdeményezünk egy személyes találkozót a legfőbb ügyésszel - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap az MTI-nek. Nem közeledett a rendőrség és az ügyészség szakmai álláspontja Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatójának kihallgatásával kapcsolatban - indokolta Garamvölgyi László ezredes a találkozó szükségességét.

Lamperth kérésére

Az ORFK szóvivője az MTI megkeresésére a Vasárnapi Hírek című lap legfrissebb számában megjelent értesülésre reagált; az újság szerint "Lamperth Mónika belügyminiszter, veszélyesnek tartva a kialakult helyzetet, azzal bízta meg Salgó László országos rendőr-főkapitányt, kezdeményezzen találkozót Polt Péter legfőbb ügyésszel a két nyomozóhatóság közti nézeteltérések tisztázása érdekében". Garamvölgyi László az MTI-nek elmondta: még nem egyeztetett időpontot a rendőrség és az ügyészség.

Vélelmezett fogadókészség

Mi azt vélelmezzük, hogy van fogadókészség az ügyészség részéről, de időpontot még nem egyeztettünk - mondta. A szóvivő így nem tudta megerősíteni az értesülést, miszerint a rendőrség és az ügyészség vezetője már a jövő héten találkozna. Többszöri levélváltás volt Rejtő E. Tibor kihallgatása miatt az országos rendőr-főkapitány és a legfőbb ügyész között, az első levelet Salgó László főkapitány írta, amire Polt Péter soron kívül válaszolt - nyilatkozta Garamvölgyi László ezredes. Tájékoztatása szerint ezekben a levelekben mindkét fél ismertette saját álláspontját.

Nincs egyetétés

Mivel ebben nincs konszenzus, a korrekt szakmai együttműködés miatt szükséges egy személyes találkozó kezdeményezése - jelentette ki a szóvivő. Az ezredes szerint "messze a megoldás, a konfliktus-helyzetet fel kell oldani, ezért elképzelhető az természetesen, hogy majd kezdeményezünk egy személyes találkozót is" - mondta. Emlékeztetett: Salgó László és Polt Péter az elmúlt másfél évben többször is találkozott személyesen, ezeket a találkozókat rendre az országos rendőrfőkapitány kezdeményezte.

A K and H Bank nyáron lemondott vezetőjét szeptember elején a rendőrség sikkasztással gyanúsította meg, és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Rejtő E. Tibort október 9-én az ügyészség a nyomozó hatóság előzetes értesítése nélkül kihallgatta, majd a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe szállította.

Lamperth Mónika belügyminiszter az eset után levélben kért magyarázatot Polt Pétertől arra, hogy "miért vonta ki az ügyészség a rendőrségi nyomozás alól a Rejtő E. Tibort". A legfőbb ügyész közölte: Rejtő E. Tibor panasszal élt a fogva tartási körülményei miatt, s az ügyészség ennek nyomán kezdeményezte a K and H volt vezérigazgatójának átszállítását.