Szabolcs
20 °C
35 °C

Hiányos volt Kulcsár kiadatási kérelme

2003.10.23. 18:57
Nem kapta meg Kulcsár őrizetbe vételi kérelmének eredetíjét, sem a kiadatási kérelem részletes indoklását a sikkasztással és pénzmosással vádolt bróker ügyében eljáró osztrák bíró. Az osztrák és a magyar jog mást tart pénzmosásnak, így még az igazságügyi minisztériumoknak is egyeztetnie kellene.
"Szó sincs a nyomozás akadályozásáról" - jelentette ki a Kulcsár Attila kiadatási tárgyalását november 11-ig elhalasztó bécsi bíró. Leopold Veigl elutasította a Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatójának az osztrák APA hírügynökségnek elmondott vádjait.

Hiányzó dokumentumok

"Két okból is el kellett halasztani" a döntést a kiadatási ügyben - nyilatkozta a bíró. Mint mondta, a magyar őrizetbe vételi kérelem csak másolatban volt az aktákhoz csatolva, Kulcsár bécsi ügyvédje viszont látni akarja az eredeti dokumentumot. A budapesti hatóságoknak ráadásul részletes indoklást kell csatolniuk a kiadatási kérelemhez, amely nélkül a bíróság nem tud döntést hozni.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, Kulcsár Attilát azzal gyanúsítják, hogy a brókercég ügyfeleinek a pénzéből mintegy 88 millió eurónak megfelelő összeget sikkasztott el, és sikkasztás, pénzmosás, hamis okmány felhasználása miatt kérték a kiadatását. A pénzmosás bűntettének a jogi fogalma azonban Magyarországon más, mint Ausztriában.

Jogot értelmeznek

A pénzmosás bűntettének a gyanújával történő kiadatáshoz viszont az szükséges, hogy a cselekmény az osztrák, valamint a magyar törvények szerint is büntetendő legyen - fejtette ki. Hozzáfűzte, hogy ezt a kérdést az igazságügyi minisztériumon keresztül sürgősen tisztázni kell.