Valér
2 °C
8 °C

Nem világították át az ügyészség adatvédelmi vezetőjét

2005.01.22. 10:06
Semmilyen típusú nemzetbiztonsági átvilágításon nem esett át az Legfőbb Ügyészség adatvédelmi osztályának vezetője. A korábban Orbán Viktor személyi tanácsadójaként is dolgozó Sabjanics István nyugállományú dandártábornok munkaköréből adódóan akár államtitkokhoz is hozzáférhet.

Nem kérte adatvédelmi és műszaki biztonsági osztályvezetője nemzetbiztonsági átvilágítását a Legfőbb Ügyészség, tudta meg a Népszava. Sabjanics István dandártábornok átvilágításáról azért érdeklődött az ügyészségnél a napilap, mert munkaköréből adódóan feltételezhető, hogy akár államtitoknak minősülő adatokkal is találkozhat.

A Népszava aggályosnak tartja, hogy a Legfőbb Ügyészség adatvédelmi osztálya élén álló nyugalmazott dandártábornok korábban Orbán Viktor személyes tanácsadója, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes államtitkára volt. A rendőrtábornok nevéhez diplomáciai botrány is kötődik, huszonnégy óra alatt kellett elhagynia írországi állomáshelyét.

A meglehetősen homályos hátterű botrányról a korabeli sajtóhírek alapján feltételezhető, hogy a dandártábornok szoros érzelmi viszonyba került kinti angoltanárnőjével és annak tizenhét esztendős fiával. A fiatal fiúval létesített állítólagos kapcsolata rendőrségi nyomozás tárgya is lett a Népszava beszámolója szerint.

Sabjanics akkor tagadta a vádakat, hazatérése okaként előbb gyomorbántalmakat, később pártpolitikai okokat jelölt meg. Sabjanicsot Horn Gyula miniszterelnöksége idején váltották le a Köztársasági Őrezred éléről, de már Boross Péter miniszterelnöksége alatt vizsgálták tevékenységét. A vizsgálat nem vont le kedvező megállapításokat a dandártábornok munkájáról.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft