Diplomáciailag eltussolt szexbotrány?

2005.01.21. 11:20
Nem tudni, átvilágította-e a Legfõbb Ügyészség Sabjanics Istvánt, a Köztársasági Õrezred egykori parancsnokát, aki most az ügyészség adatvédelmi és mûszaki biztonsági munkatársa. Sabjanics hitelessége több évvel ezelõtt kérdõjelezõdött meg, amikor több lap nyilvánosságra hozta, hogy hivatalos írországi kiküldetésébõl 24 órán belül haza rendelték, mert "szoros érzelmi kapcsolatba került negyvenhárom éves angoltanárnõjével" és annak tizenéves fiával is - írja a Népszava.

Nem nyilatkozott Sabjanics István volt dandártábornok ügyében a Legfõbb Ügyészség a Népszavának, így nem lehet tudni, hogy Polt Péter legfõbb ügyész kérte-e a Köztársasági Õrezred volt parancsnokának átvilágítását. Sabjanics most az ügyészség adatvédelmi és mûszaki biztonsági munkatársa, és mint ilyen, munkájában találkozhatott minõsített, akár államtitoknak tekintett adatokkal is. A törvény a lap szerint elõírja, hogy a munkakörileg államtitkokhoz közel kerülõ személyeket nemzetbiztonsági ellenõrzésnek kell alávetni.

A Nemzetbiztonsági Hivatal szintén nem nyilatkozott a Népszavának arról, hogy az LÜ kérte-e a volt parancsnok átvilágítását.

Érzelmi kapcsolat az angoltanárnõvel

Az ORFK szponzorálhatta a kiküldetést
Sabjanics Istvánt harminckilenc évesen nevezték ki dandártábornokká. 1991-tõl 1994-ig a Köztársasági Õrezred vezetõje volt, de az MSZP '94-es kormányra kerülése után szinte rögtön leváltották. Ez után küldték ki Írországba, egy, az ORFK által szponzorált hároméves kiküldetésre, állítja a Népszava.
A Fidesz-kormány idején szó volt róla, hogy kinevezik a Katonai Biztonsági Hivatal élére, de ebbõl végül a Népszava online szerint azért nem lett semmi, mert Szabó János honvédelmi miniszter tiltakozott kinevezése ellen.

Sabjanics Istvánról a Horn-kormány idején a Köztársasági Õrezred élérõl való leváltása után terhelõ információk láttak napvilágot. Lapértesülések szerint 24 órán belül haza kellett hívni írországi kiküldetésébõl az egykori dandártábornokot, mert "szoros érzelmi kapcsolatba került angol tanárnõjével" és annak tinédzser fiával. A hazatérõ parancsnok rágalmaknak nevezte az érzelmi életérõl szóló információkat, és fájdalmas gyomorbántalmaival magyarázta írországi útjának félbeszakítását . Ezt annak idején a Magyar Hírlapnak a Rendõrtiszti Fõiskola (Sabjanics egyik munkahelye) sajtóreferense is elmondta.

Forráshivatkozás nélkül a Népszava azt is állítja, hogy más lapértesülések szerint Boross Péter minisztersége idején belügyminisztériumi vizsgálatot indítottak Sabjanics ellen, és a végeredmény több okból kifogásolta magatartását.

Az esetrõl hírt adó Mai Nap szerint Sabjanics gyengéd kapcsolatából rendõrségi ügy lett Írországban, mert a tizenéves fiú elmesélte barátainak az ágyjelenetet. Akkor az Új Magyarország is megírta, a dandártábornokot kiutasították az országból, a lap szerint azért, mert ott az "erkölcsi törvények sokkal szigorúbbak". Sabjanics azonban kitartott amellett, hogy pártpolitikai érdekek miatt váltották le.  • Tippek
  • Biztosítás