Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Belső vizsgálat a BRFK-nál a Schlecht-ügy miatt

2003.11.12. 13:01
Belső vizsgálatot rendelt el Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány annak tisztázására, hogy a Schlecht Csaba ellen 1998 és 2001 között folytatott nyomozás során történt-e szakszerűtlenség. A rendőrség a Népszabadságnak nyilatkozó Weisz József azon "vallomása" alapján vette elő újra az ügyet, hogy 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz.
"A belső vizsgálatot Salgó László országos rendőrfőkapitány utasítására rendelte el a fővárosi főkapitány. Ha a vizsgálat értékelhető adatokat fog tartalmazni, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk" - mondta Kozák László szóvivő.

Lamperth kérésére

A parlament hétfői ülésén egy szocialista képviselő megkérdezte a belügyminisztert: van-e lehetőség arra, hogy a rendőrség újra elindítsa a nyomozást az ügyben.

Lamperth Mónika válaszában többek között azt mondta: "arra kérem az országos főkapitányt, hogy utasítsa Gergényi Péter budapesti főkapitányt: vizsgálják meg, mi volt az oka annak, hogy bizonyos szempontokra a nyomozás korábbi időszakában nem derült fény".

Weisz József, a faxoló

A rendőrség hétfőn azt javasolta a Fővárosi Főügyészségnek: rendeljen el nyomozást a már lezárt Schlecht-ügyben, ezért a szükséges iratokat átküldte a vádhatósághoz.

A rendőrség a Népszabadságban megjelent Egy fantommal kevesebb című cikkben közölt adatok miatt vette elő az irattárból a Schlecht Csaba ellen már több mint két éve megszüntetett nyomozás iratait.

A napilap a sajtóban "Fidesz-közeli" vállalkozásokként emlegetett ügy egyik szereplőjét, Weisz Józsefet szólaltatta meg, aki elmondta: 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz.

Vizsgálóbizottság felállítását fontolgatja az MSZP

Weisz, Schlecht, Kaya címmel a jelentős köztartozással bíró cégek "eltűnését" vizsgáló bizottság felállításának kezdeményezését fontolgatja az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja - közölte Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A szocialista frakció hétfőn dönt a vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezésére, annak kivizsgálására, hogy terhel-e valakit politikai felelősség amiatt, hogy jelentős köztartozással bíró cégek büntetés nélkül eltűnhettek az elmúlt ciklusban".

Juhász elmondta, amennyiben a képviselőcsoport támogatni fogja a bizottság felállítását, indítványukat még a jövő héten benyújtják az Országgyűlésnek.