Schüssel osztrák kancellár április 27-én érkezik Budapestre

2000.04.11. 08:15
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár április 27-én utazik Budapestre. A látogatást az osztrák fél kezdeményezte. Martonyi János szerint Magyarország a tartalmat illetően egyetért a 14 EU-ország Ausztriát érintő intézkedéseivel, mivel azonban nem tagállam, az eljárást, a formát illetően nem tudja azokat követni.

Április 27-én érkezik Budapestre Wolfgang Schüssel osztrák kancellár- közölte Florian Krenkel szóvivő. Krenkel hozzátette, hogy az osztrák kancellár több országba is látogatást tervez, amelyekről egyelőre nem kíván nyilatkozni. A budapesti utazásról mindeddig sem sajtó-, sem bécsi diplomáciai körökben nem volt szó, a sajtótitkár pedig az előkészítéssel kapcsolatos kérdést elhárította, mondván, hogy az megfelelt a diplomáciai szokásoknak.

- Magyarország a tartalmat illetően egyetért a 14 EU-ország Ausztriát érintő intézkedéseivel, mivel azonban nem tagállam, az eljárást, a formát illetően nem tudja azokat követni - jelentette ki hétfőn Martonyi János külügyminiszter a társadalmi párbeszéd intézményeként létrejött Európai Integrációs Tanács ülése után. Mint elmondta, az EU-tagországok részéről semmiféle jelzés nem érkezett Budapestre azzal kapcsolatban, hogy Wolfgang Schüssel osztrák kancellár húsvét után Magyarországra látogat. - A látogatásra vonatkozó kezdeményezést az osztrák fél tette, a magyar miniszterelnök pedig készséget mutatott arra, hogy rövid munkalátogatás keretében fogadja a kancellárt Budapesten - közölte Martonyi János.

Szanyi Tibor (MSZP), a parlament integrációs bizottságának alelnöke Wolfgang Schüssel meghívását Magyarországnak az EU-bővítés első köréből való kimaradását célzó forgatókönyv alaplépésének nevezi közleményében. A politikus szerint "a magyar kormányfő már jó ideje provokálja az EU-tagországok vezetőit, értelmetlen belépési menetrendeket sürgetve, mindezzel azt a látszatot kívánja kelteni, hogy az unió nem érdekelt a mielőbbi bővülésben. Ezzel egy időben szinte minden kormányzati megmozdulás egy-egy lépéssel távolabb visz minket a csatlakozástól". Szanyi Tibor szerint ez a kormányzati magatartás oda vezethet, hogy a magyar kormány az EU-val mondatja ki az ország uniós éretlenségét, hiszen "visszalép arról a szintről, amit egyszer már elértünk".

A Die Presse című konzervatív bécsi lap címoldalán közölte a hírt, hogy Orbán Viktor budapesti látogatásra hívta meg Wolfgang Schüsselt. A Profil című liberális osztrák heti hírmagazin hétfői számában Magyarország elhaiderosodik? címmel közli Gregor Mayer budapesti tudósító cikkét. A szerző egyebek között megállapítja: a ,,Csurka-hívekkel kötött alkuk erősítik az agresszív ifjú demokraták hatalmi pozícióit, cserébe pedig kis adományokkal kötik magukhoz Csurkáékat. Mayer szerint Csurka sokkal rabiátusabb Haidernél, a MIÉP vezetőjének retorikáját ,,nyíltan antiszemitának, fajüldözőnek és revizionistának" nevezi. A Profil szerzője ,,szembetűnő párhuzamot" érez az ausztriai és a magyarországi fejlemények között. Szerinte ,,sokan rokonságot fedeznek fel a fiatal magyarok és Haider között, mert úgy látják, mindkettő a jobboldali populizmussal operál, s modern csomagolásban tálalja felvilágosulás-ellenes és modernizálás-ellenes elképzeléseit".

Az EU-tagállamok és a társult országok nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy Ausztriában olyan szélsőjobboldali párt került hatalomra, amelynek politikája ellentétes az EU alapértékeivel. Partnereim elmondták, hogy ezt a kormányoknak az Ausztriával fenntartott kapcsolatokban is érzékeltetniük kell - nyilatkozta Kovács László MSZP-elnök a Szocialista Internacionálé brüsszeli tanácskozásán. Egyértelművé vált, hogy az ausztriai fejlemények a bővítést nem fékezik. Nyilvánvaló az is, hogy az EU balközép és jobbközép kormányai egyaránt nagyobb érzékenységgel figyelik a szélsőjobboldal esetleges térnyerését az unión belül, illetve a tagjelölteknél.

Forrás: Népszabadság, MTI