Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Schüssel osztrák kancellár április 27-én érkezik Budapestre

2000.04.11. 08:15
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár április 27-én utazik Budapestre. A látogatást az osztrák fél kezdeményezte. Martonyi János szerint Magyarország a tartalmat illetően egyetért a 14 EU-ország Ausztriát érintő intézkedéseivel, mivel azonban nem tagállam, az eljárást, a formát illetően nem tudja azokat követni.

Április 27-én érkezik Budapestre Wolfgang Schüssel osztrák kancellár- közölte Florian Krenkel szóvivő. Krenkel hozzátette, hogy az osztrák kancellár több országba is látogatást tervez, amelyekről egyelőre nem kíván nyilatkozni. A budapesti utazásról mindeddig sem sajtó-, sem bécsi diplomáciai körökben nem volt szó, a sajtótitkár pedig az előkészítéssel kapcsolatos kérdést elhárította, mondván, hogy az megfelelt a diplomáciai szokásoknak.

- Magyarország a tartalmat illetően egyetért a 14 EU-ország Ausztriát érintő intézkedéseivel, mivel azonban nem tagállam, az eljárást, a formát illetően nem tudja azokat követni - jelentette ki hétfőn Martonyi János külügyminiszter a társadalmi párbeszéd intézményeként létrejött Európai Integrációs Tanács ülése után. Mint elmondta, az EU-tagországok részéről semmiféle jelzés nem érkezett Budapestre azzal kapcsolatban, hogy Wolfgang Schüssel osztrák kancellár húsvét után Magyarországra látogat. - A látogatásra vonatkozó kezdeményezést az osztrák fél tette, a magyar miniszterelnök pedig készséget mutatott arra, hogy rövid munkalátogatás keretében fogadja a kancellárt Budapesten - közölte Martonyi János.

Szanyi Tibor (MSZP), a parlament integrációs bizottságának alelnöke Wolfgang Schüssel meghívását Magyarországnak az EU-bővítés első köréből való kimaradását célzó forgatókönyv alaplépésének nevezi közleményében. A politikus szerint "a magyar kormányfő már jó ideje provokálja az EU-tagországok vezetőit, értelmetlen belépési menetrendeket sürgetve, mindezzel azt a látszatot kívánja kelteni, hogy az unió nem érdekelt a mielőbbi bővülésben. Ezzel egy időben szinte minden kormányzati megmozdulás egy-egy lépéssel távolabb visz minket a csatlakozástól". Szanyi Tibor szerint ez a kormányzati magatartás oda vezethet, hogy a magyar kormány az EU-val mondatja ki az ország uniós éretlenségét, hiszen "visszalép arról a szintről, amit egyszer már elértünk".

A Die Presse című konzervatív bécsi lap címoldalán közölte a hírt, hogy Orbán Viktor budapesti látogatásra hívta meg Wolfgang Schüsselt. A Profil című liberális osztrák heti hírmagazin hétfői számában Magyarország elhaiderosodik? címmel közli Gregor Mayer budapesti tudósító cikkét. A szerző egyebek között megállapítja: a ,,Csurka-hívekkel kötött alkuk erősítik az agresszív ifjú demokraták hatalmi pozícióit, cserébe pedig kis adományokkal kötik magukhoz Csurkáékat. Mayer szerint Csurka sokkal rabiátusabb Haidernél, a MIÉP vezetőjének retorikáját ,,nyíltan antiszemitának, fajüldözőnek és revizionistának" nevezi. A Profil szerzője ,,szembetűnő párhuzamot" érez az ausztriai és a magyarországi fejlemények között. Szerinte ,,sokan rokonságot fedeznek fel a fiatal magyarok és Haider között, mert úgy látják, mindkettő a jobboldali populizmussal operál, s modern csomagolásban tálalja felvilágosulás-ellenes és modernizálás-ellenes elképzeléseit".

Az EU-tagállamok és a társult országok nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy Ausztriában olyan szélsőjobboldali párt került hatalomra, amelynek politikája ellentétes az EU alapértékeivel. Partnereim elmondták, hogy ezt a kormányoknak az Ausztriával fenntartott kapcsolatokban is érzékeltetniük kell - nyilatkozta Kovács László MSZP-elnök a Szocialista Internacionálé brüsszeli tanácskozásán. Egyértelművé vált, hogy az ausztriai fejlemények a bővítést nem fékezik. Nyilvánvaló az is, hogy az EU balközép és jobbközép kormányai egyaránt nagyobb érzékenységgel figyelik a szélsőjobboldal esetleges térnyerését az unión belül, illetve a tagjelölteknél.

Forrás: Népszabadság, MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?