Mátyás
-6 °C
1 °C

Schmitt Pál éberségre intett

2006.03.24. 21:28
A Fidesz alelnöke pénteken, egy pesterzsébeti fórumon úgy fogalamzott, hogy a baloldal 2002-ben azért tudott nyerni, mert "minden élőt" elvittek szavazni, hogy lefaragják a Fidesz 10 százalékos előnyét. Most éberebbek lesznek a Fidesz-aktivisták, és szemmel tartják az ellenfél embereit, ígérte Schmitt.

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke arról beszélt pénteki pesterzsébeti lakossági fórumán, hogy a Fidesz-szavazók körében most nagy a kohézió és a szolidaritás. Ez - mondta - azt jelenti, hogy el fognak menni szavazni, ellentétben 2002-vel, amikor sokan úgy gondolták, hogy a felmért 10 százalékos Fidesz-előny miatt már nincs szükség a szavazatukra, vagy a 2004. december 5-i népszavazáson, amikor többen úgy vélték, hogy nem szükséges elmenni, mivel "ki az az őrült, aki elutasítaná a határon túli magyar testvéreink kettős állampolgárságát".

Schmitt Pál szerint a baloldal 2002-ben azért szedte össze magát a Fidesz 10 százalékos előnye miatt, hogy minden élőt elvigyen szavazni. Most viszont a Fidesz emberei már ott lesznek nyitás előtt a szavazóhelyiségeknél, és legutoljára mennek el onnan. Nézni fogják, hogy ki üzen vagy telefonál nap közben a választóknak, tette hozzá.

Ami a nyugdíjasokat illeti

Az alelnök elmondta, hogy a Fidesz tagjainak létszáma 6 ezerről 36 ezerre nőtt, 11 ezer polgári kör működik, 100 ezer önkéntesük van. A változást kívánók közül Schmitt Pál kiemelte a fiatalokat, a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat, a kis- és középvállalkozókat, valamint a vidéki gazdálkodókat.

A fiatalok helyzetéről szólva kiemelte: el szeretnének helyezkedni azután, hogy lediplomáztak, szakmát szereztek, de a miniszterelnök azt mondja nekik, hogy Portugáliában, Írországban, Svédországban már régen elhelyezkedhettek volna. Ami a nyugdíjasokat illeti, kifejtette: a nemzeti konzultáción többen megfogalmazták, hogy fontos volt nekik az a szocialista ígéret, hogy "több pénzt az embereknek", nagyon jól jött nekik az a 19 ezer forint, amit "először és utoljára" kaptak, de azután a gyógyszer- és a rezsiárak emelkedése következett.

Az alelnök szerint a kis- és középvállalkozók problémája az, hogy az adók és járulékok mértéke miatt nem tudnak normálisan bejelenteni egy alkalmazottat. Annak is súlyos a gondja, akiknek van munkája, mert úgy érzi, hogy ha a legkisebb hibát is véti, akkor állhat sorba állásért. A Fidesznek - mondta Schmitt Pál - egyetlen ellensége van: a legyintés a politikára, ami hárommillió emberre jellemző. Szerinte ezért az egész politikának le kell vonnia a következtetést, mivel ezek az emberek azt érzik, hogy a politikusok csak egymással foglalkoznak.