Auguszta
-3 °C
2 °C

Gripen ügylet: óriási kenőpénzt emlegetnek

2007.06.06. 16:18
Egy osztrák főnemes állítólag nyolcmillió dollárt kapott azért, hogy közvetített a Gripen-vásárlásban és lízingelésben. Mensdorff-Pouilly gróf cáfol és fenyegetőzik.

Mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével, derült ki az SVT svéd televízió tényfeltáró műsorából.

Titkos megállapodás

A kedden sugárzott műsor a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Mensdorff-Pouilly és cége a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Mensdorff-Pouilly cáfol és fenyeget

Mensdorff-Pouilly cége szerdán írásos nyilatkozatban visszautasította az adásban elhangzottakat, alaptalannak nevezve a vádakat, és közölte, hogy jogi lépéseket tesz a svéd csatorna ellen. A műsor szerint 2002 márciusában született az a titkos megállapodás, amelynek értelmében Mensdorff-Pouilly nyolcmillió dollárhoz jutott az ügyletben. A cég közleményében azonban állította, nincs tudomása ilyen titkos megállapodásról.

Az SVT tényfeltáró sorozatának februári epizódja szerint Mensdorff-Pouilly neve a kétes cseh Gripen vadászgép-vásárlási ügylettel kapcsolatban is felmerült. A kedden sugárzott műsor szerint bizonyíték van arra, hogy a végül kézhez kapott jutalékának többszöröse ütötte volna az osztrák arisztokrata markát, ha - az eredeti terveknek megfelelően - sikerült volna mind Csehországnak, mind Magyarországnak 24-24 vadászgépet eladni.

Nem a Honvédelmi Minisztérium döntött

"A HM soha nem döntött Gripen vadászrepülőgép vásárlásról. A Nemzetbiztonsági Kabinet 2001. szeptember 10-én döntött Gripen vadászrepülőgépeknek a svéd államtól történő bérletéről" - reagált a Honvédelmi Minisztérium közleményben az MTI érdeklődésére.