Emőke
-4 °C
9 °C

Újságháború Simicskával a Kaya Ibrahim-ügyben

2003.11.07. 15:01
"Ez nem szakmai kérdés már, hanem jogi kérdés" - mondta a Népszabadság elnök-főszerkesztője Simicska Lajos aznap megjelent nyilatkozatára reagálva. A Fidesz egykori gazdasági háttérembere a Magyar Nemzetben szalagcímmel közölt cikk szerint "médiabűnözők gyülekezetének" nevezte a Népszabadságot. A lap csütörtökön megjelentetett teljes oldalas anyagában egy vállalkozó a Fidesz-közeli cégek fantomizálásának ügyével hozta összefüggésbe Simicskát.
A Népszabadság csütörtöki száma egy Weisz nevű vállalkozó nyilatkozata alapján közölt cikket az előző ciklus idején elhíresült, fantomizált Fidesz-közeli cégek ügyének hátteréről. A magát Kaya Ibrahim testi-lelki jó barátjának valló férfi szerint tőle származtak a cégeladásokhoz használt útlevélmásolatok, sőt, ő szállította a törököt Magyarországra. A lapnak nyilatkozó Weisz egy az újságírók által mutatott kép alapján állította, hogy Simicska 1995-ben - még a júliusi cégeladások előtt - vele együtt részt vett a Duna-Intercontinental Hotelben egy "baráti" találkozón, "csak akkor még nem tudta, hogy hívják".

Szalagcímben

Az írással kapcsolatban a rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy ismét előveszik és áttanulmányozzák az ügy aktáit, és ha szükséges, újraindítják a nyomozást. A Népszabadságban megjelentekre reagálva a pénteki Magyar Nemzetben szalagcímmel jelentek meg Simicska szavai: "A Népszabadság médiabűnözők gyülekezete". Az egykori Fidesz-háttérember és APEH-elnök "zsurnálgengszterizmussal" is vádolja a lapot, amely szerinte hitelt ad egy köztörvényes bűncselekményeket elkövetőnek, de "nem veszi a bátorságot", hogy megkérdezze őt.

Eötvös Pál az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: "Ez nem szakmai kérdés már, hanem jogi kérdés". A Népszabadság elnök-főszerkesztője arról azonban nem beszélt, hogy jogi útra terelik-e az ügyet.