Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogosulatlanul kezeli az sms-voksolók adatait az MSZP?

2005.08.02. 11:49
Az adatvédelmi biztoshoz kíván fordulni a Fidesz, mert véleménye szerint a kormány sms-kampánya és az MSZP által indított telefonos kampány kapcsán felvetődik a jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja

Az MSZP a telefonos kampány adatkezelőjeként nem szerepel az adatvédelmi nyilvántartásban, sőt még ilyen céllal megjelölt más adatkezelő sem - jelentette be Dobó László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Felmerül a gyanú

Az MSZP az év végéig az összes telefonelőfizetőt felhívja adatgyűjtés végett, ugyanakkor az adatvédelmi törvény alapján a kormányprogramról szóló állampolgári vélemény különleges adatnak minősül, mivel a megkérdezettek politikai véleményére lehet belőle következtetni - véli Dobó, aki hozzátette: különleges adat esetében pedig az érintett írásbeli hozzájárulása szükséges az adatgyűjtéshez. Dobó László feltette a kérdést, hogy amennyiben az MSZP gyűjti az adatokat, milyen jogi alapon teszi ezt. "Felmerül a jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja, ezért a Fidesz vizsgálat céljából bejelentéssel él az adatvédelmi biztosnál" - közölte.

A képviselő elmondta: szintén az adatvédelmi biztoshoz fordulnak a kormány sms-kampánya miatt, mert az adatvédelmi nyilvántartásból az is kiderül, hogy a kampányban résztvevők adatait nem a kormány, hanem egy külföldi tulajdonú marketing cég kezeli, amely a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) adja tovább az adatokat, megbízási szerződés alapján. Ugyanakkor az sms-kampányra felhívó hirdetésekben nem tájékoztatják az embereket arról, hogy adataikat egy magáncégnek küldik meg - tette hozzá a politikus, aki szerint az előzetes tájékoztatás elmaradása törvénysértő.

A MeH nincs bejelentve mint adatkezelő, és a magáncéggel kötött szerződés is törvénysértő lehet, hiszen csak az adhat megbízást adatkezelésre, akinek a személyes adatok a tulajdonában vannak. Ha a megbízás az adatfeldolgozásra törvénytelen, akkor az sms- kampánnyal gyűjtött bármilyen személyes információt meg kell semmisíteni - jelentette ki Dobó László.

Kevesen válaszoltak a kormány kérdéseire
Ezen a héten a rendszeres szűrővizsgálat-látogatók pozitív megkülönböztetésének lehetőségéről szavaztat a kormányzat. Az SMS-voks újabb kérdésében azt tesztelik, hogy a milyen fogadtatása lenne egy olyan bónuszrendszernek, amely a biztosítottak öngondoskodását honorálná valamilyen formában. A kormányzat az elmúlt hetekben két kérdést tett fel szavazásra: az elsőben a harmadik gyermek nemének esetleges megválaszthatóságáról, a