Piroska
3 °C
3 °C

Jogosulatlanul kezeli az sms-voksolók adatait az MSZP?

2005.08.02. 11:49
Az adatvédelmi biztoshoz kíván fordulni a Fidesz, mert véleménye szerint a kormány sms-kampánya és az MSZP által indított telefonos kampány kapcsán felvetődik a jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja

Az MSZP a telefonos kampány adatkezelőjeként nem szerepel az adatvédelmi nyilvántartásban, sőt még ilyen céllal megjelölt más adatkezelő sem - jelentette be Dobó László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Felmerül a gyanú

Az MSZP az év végéig az összes telefonelőfizetőt felhívja adatgyűjtés végett, ugyanakkor az adatvédelmi törvény alapján a kormányprogramról szóló állampolgári vélemény különleges adatnak minősül, mivel a megkérdezettek politikai véleményére lehet belőle következtetni - véli Dobó, aki hozzátette: különleges adat esetében pedig az érintett írásbeli hozzájárulása szükséges az adatgyűjtéshez. Dobó László feltette a kérdést, hogy amennyiben az MSZP gyűjti az adatokat, milyen jogi alapon teszi ezt. "Felmerül a jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja, ezért a Fidesz vizsgálat céljából bejelentéssel él az adatvédelmi biztosnál" - közölte.

A képviselő elmondta: szintén az adatvédelmi biztoshoz fordulnak a kormány sms-kampánya miatt, mert az adatvédelmi nyilvántartásból az is kiderül, hogy a kampányban résztvevők adatait nem a kormány, hanem egy külföldi tulajdonú marketing cég kezeli, amely a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) adja tovább az adatokat, megbízási szerződés alapján. Ugyanakkor az sms-kampányra felhívó hirdetésekben nem tájékoztatják az embereket arról, hogy adataikat egy magáncégnek küldik meg - tette hozzá a politikus, aki szerint az előzetes tájékoztatás elmaradása törvénysértő.

A MeH nincs bejelentve mint adatkezelő, és a magáncéggel kötött szerződés is törvénysértő lehet, hiszen csak az adhat megbízást adatkezelésre, akinek a személyes adatok a tulajdonában vannak. Ha a megbízás az adatfeldolgozásra törvénytelen, akkor az sms- kampánnyal gyűjtött bármilyen személyes információt meg kell semmisíteni - jelentette ki Dobó László.

Kevesen válaszoltak a kormány kérdéseire
Ezen a héten a rendszeres szűrővizsgálat-látogatók pozitív megkülönböztetésének lehetőségéről szavaztat a kormányzat. Az SMS-voks újabb kérdésében azt tesztelik, hogy a milyen fogadtatása lenne egy olyan bónuszrendszernek, amely a biztosítottak öngondoskodását honorálná valamilyen formában. A kormányzat az elmúlt hetekben két kérdést tett fel szavazásra: az elsőben a harmadik gyermek nemének esetleges megválaszthatóságáról, a

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!