Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csúszik a BKV-s SMS-jegy bevezetése

2008.06.24. 11:17
Elhalasztotta a fővárosi kabinet a döntést az SMS-jegyről, az üzemeltetésére kiírandó pályázatot csak a nyár végén tárgyalja a közgyűlés. Korábban úgy tervezték, hogy idén az első félévben lehet váltani mobiljegyet, most már az év végi bevezetés is kétséges. A VEKE szerint a jegy drága, és megszívathatja az utasokat.

A főváros vezetése keddi ülésén elhalasztotta a döntést a BKV mobiljegy, közismertebb nevén az SMS-jegy bevezetéséről. A tervek szerint a parkolójegyhez hasonlóan a mobiltelefonon megváltható SMS-jegy 499 forintba kerül majd és hétköznap egy órányit, hétvégén pedig másfél órányit lehet vele utazni.

A BKV tájékoztatása szerint a jegyrendelő sms-ért nem kell külön díjat fizetni a mobilszolgáltatónak, az sms árát (átlagban számítva mondjuk 30 forintot) beépítették a 499 forintos árba.

A rendszer úgy működik majd, hogy az utas a felszállás előtt két SMS-sel megvásárolja a jegyet, amit a mobiltelefon kijelzőjén mutathat meg az ellenőrnek. Az ellenőrök a jegyhez rendelt, időszakonként változó azonosító alapján ellenőrizik az érvényességet.

A rendszer üzemeltetésére kiírandó pályázatról legkorábban augusztus végén dönthet a fővárosi közgyűlés, ami azt jelenti, hogy a tendert ősszel írhatják ki, és év végén bírálhatják el, a bevezetés pedig jövő január 1-je lehet.

A tenderre szakértők szerint a három mobilcégen kívül még legalább kettő, hasonló mobilos elszámolási rendszert működtető cég is jelentkezik. Ez az oka annak, hogy az SMS-jegyet hivatalosan mobiljegyre keresztelték át, nehogy a kiírandó pályázaton a nem mobilcégek hátrányt szenvedjenek. Az elnevezést a fővárosi önkormányzat informatikai bizottsága módosította.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) szóvivője, a BKV felügyelő-bizottságának a tagja szerint a mobiljegy drága, és a tervezett kétperces késleltetés gondot okozhat. Vitézy szerint a BKV azért ragaszkodik a kétperces késleltetéshez, hogy az utas ne akkor rendelje meg a jegyet, amikor meglátja az ellenőrt.

Ha viszont két perccel később érkezik meg a visszajelzés a jegyvételről a telefonra, akkor a busz után szaladó, az éppen a megállóba érkező, vagy az éjszakai járatokon közlekedő utasokat akár meg is büntethetik, annak ellenére, hogy rendeltek jegyet.

A szóvivő szerint a jegy ára magas. Ha egy utas 60 percen keresztül nem vált legalább kétszer járatot, akkor nem éri meg megvenni, a papír alapú átszállójegy ugyanis csak 420 forint.

A BKV-tól kapott tájékoztatás szerint a jegy bevezetése a közgyűlési döntést követően legkorábban két hónappal lehet, azaz optimális esetben november 1-től lehet használni a rendszert. A nyertes szolgáltató az sms díján felül 1-7 százalék jegyeladási jutalékot is kaphat.

A mobiljegy ára külföldön

Bécsben a 90 perces SMS-jegy 2,2 euró, azaz 530 forint, a napijegy 4,2 euró. (A tervek szerint Budapesten a 60 perces kerülne 500 forintba.) Az SMS-jegy ára megegyezik a vezetőnél váltott jegy árával, ami Budapesten 350 forint most. Prágában az SMS-jegy 90 percre jó és 26 koronába, azaz 258 forintba kerül. Ez pontosan ugyanannyi, mint a rendes, átszállásra is használható jegy, azonban papíron az ugyanennyiért csak 75 percre jó. Helsinki Európa egyik legdrágább városa, ennek ellenére a jegy itt sem kerül többe, mint Budapesten. Egy rendes vonaljegy papíron, automatából és SMS-ben is 2 euró. A vezetőnél megváltva 2,2 euró. A jegy 60 percre jó.