Auguszta
-3 °C
2 °C

Sokkolóval védenék a Malév-gépeket

2004.01.22. 07:03
Az amerikaiak továbbra is felfegyverzett hatósági személyeket kérnek a nagy biztonsági kockázatú gépekre, a magyar szakemberek egyelőre nem tudják, hogy feladatuk miben különbözne a légimarsallokétól. Az alternatív megoldások kidolgozása folyamatban van.
Elképzelhető, hogy a magas biztonsági kockázatot jelentő járatok felügyeletét - amennyiben az mindenképpen szükséges - nem lőfegyverrel, hanem egyéb eszközzel, például sokkolóval felszerelt szakemberek fogják ellátni - írja a Népszabadság.

Kiss László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium légi közlekedési főosztályának vezetője szerint a közelmúltban az USA belbiztonsági miniszterének egyik helyettese kiképzett, felfegyverzett hatósági személyekről, és nem légimarsallokról beszélt. Az, hogy pontosan mi is a különbség a kettő között, most próbálják tisztázni az illetékesek.

Magyarországnak továbbra is az az álláspontja, hogy a repülőgépek védelméről a földön kell gondoskodni, a fedélzetre vitt lőfegyver ugyanis adott esetben inkább csökkenti, mint növeli a repülés biztonságosságát. Az alternatív megoldások kidolgozása Magyarországon is folyamatban van - erősítették meg a Népszabadság információit a nemzeti légitársaság illetékesei.