Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megszűnt a Köztársasági Etikai Tanács

2004.02.24. 17:37
Feloszlatta magát a májusban Medgyessy Péter kezdeményezésére alakult Köztársasági Etikai Tanács. A hír idő előtt szivárgott ki, mert a testület egyik tagja megszegte a hallgatási fogadalmat. Solt Pál elnök a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy személyes természetű ügy áll a háttérben.
Feloszlatta magát a Köztársasági Etikai Tanács (KET) - értesült a Népszabadság. A testület múlt pénteki ülésén meghatározta az egyes hatalmi ágakhoz fűződő viszonyát, majd státusát támadhatatlannak ítélte. Solt Pál elnök ezt követően lemondott posztjáról és tagságáról.

Személyes ügy

Bejelentése után még hárman - Zlinszky János, Györgyi Kálmán, Gönczöl Katalin - mondtak le, ezzel a testület megszűnt. A KET alapszabálya kimondja ugyanis, hogy legalább hat fő kell a működőképességéhez, a pénteki és a korábbi lemondások miatt azonban négyen maradtak. (Korábban Hankiss Elemér és Kilényi Géza távozott.) Solt lemondásának okairól a Népszabadságnak annyit mondott: a háttérben személyes természetű ügy áll. Az MTI-nek kedden azt nyilatkozta: minderről hétfőn levélben tájékoztatta a miniszterelnököt. Arra a kérdésre, hogy a levélben szerepelnek-e indokok, közölte: "a tények vannak benne", abban "semmilyen magyarázat nincsen."

A hétfői Magyar Nemzetben különben megjelent egy hír Solt távozásáról, mert, az elnök szerint, a KET egyik tagja felrúgta azt a megállapodást, amely szerint pénteken tájékoztatják a közvéleményt.

"Azt gondolom, hogy szükség van egyfajta olyan testületre, amelyik a közélet etikai kérdéseivel foglalkozik. Én abban bízom, hogy ha lesz ilyen, annak a működése szerencsésebben alakul" - mondta. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a sorsa a testület által készített etikai kódexnek, nem tudott válaszolni, mivel, mint mondta, nem tudja, mi történik ezután, és nem ismeri a tagok véleményét. "Ezt az anyagunkat nem örökli senki (...) majd a volt tagokkal kell, azt hiszem, megbeszélnünk, hogy ennek mi legyen a sorsa" - mondta. Hozzátette: "ez nem egy előrehaladott állapotban lévő anyag, de (...) ha érdeklődés van iránta valakik részéről, eldöntjük, hogy átadható-e." Közölte: "ez egy magántermék, nem egy hivatali irat."

Miért jó tisztának maradni

Az etikai tanács a kormányfő kezdeményezésére májusban alakult. Medgyessy Péter a tagok bemutatkozásakor úgy fogalmazott: a testületnek az a feladata, hogy segítse a társadalmi és politikai életben az etikai normák érvényesülését. Solt Pál akkori szavai szerint a bizottságnak azt kell igazolnia, hogy miért jó tisztának maradni. Ősszel, összeférhetetlenségre hivatkozva, a testület több tagja lemondatta volna az elnököt.

Az említetteken kívül a tanács tagja volt Vértes András, a Gazdaságkutató Rt. elnöke, Berki Zolna, a Transparency International magyar tagozatának elnöke, Lévai Miklós kriminológus és Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék kutatóintézetének főigazgatója.

Medgyessy később dönt a testületről

Medgyessy Péter miniszterelnök sajnálja Solt Pálnak, a Köztársasági Etikai Tanács elnökének lemondását. A testület további működéséről az elnök lemondásához vezető okok megismerése után dönt a kormányfő.

"A miniszterelnök úgy véli, a Köztársasági Etikai Tanács körüli gondok is a magyar közélet egyik legnagyobb problémájára mutattak rá: a megosztottságra, a mérgezett politikai életre. A kormányfő szerint erre utal, hogy a tanács elnökét működése első napjától kezdve támadták, kikezdték" - áll Gál J. Zoltán szóvivő közleményében.