Lujza
-2 °C
13 °C

Sólyom hivatalosan is sajnálkozott a '68-as bevonulás miatt

2008.08.21. 17:50
Az államfő szerint magyar részről eddig nem történt meg az igazi bocsánatkérés a Csehszlovákia megszállásában való részvétel miatt. Sólyom László a Terror Házánál pótolta a negyvenéves elmaradást.

Szükségesnek tartom, hogy a szabad és demokratikus Magyarország államfőjeként mély sajnálatomat fejezzem ki az akkori Csehszlovákia népeinek azért, hogy a magyar csapatok 1968-ban részt vettek a megszállásban, mondta a Prágai Tavasz leverésének negyvenedik évfordulóján a Terror Házánál rendezett megemlékezésen Sólyom László köztársasági elnök.

Sólyom szerint a magyaroknak is hosszú ideig kellett várniuk, hogy az 1956-os forradalom leveréséért bocsánatot kérjen az orosz vezetés. Eddig Magyarország sem kért értékelhető módon elnézést a negyven éve lezajlott katonai akcióban való részvételért. Ezt a hiányt pótolta a csütörtöki rendezvényen a köztársasági elnök, aki szerint "nyugtalanító aktualitást adnak a negyven éve - és az ötvenkét éve Magyarországon - történteknek az idei augusztus kaukázusi eseményei".

Az események közötti párhuzam az államfő szerint az erőszak nemzetközi jogba ütköző alkalmazása egy szuverén állam ellen, ami már 1968-ban is elítélendő volt, és ma is az, ezért Oroszországnak haladéktalanul végre kell hajtania a megkötött tűzszüneti megállapodást, és vissza kell vonnia csapatait a szuverén Grúzia területéről.