Olivér
5 °C
8 °C

Sólyom költözne, de nincs hova

2005.08.04. 13:47
Nem tíz, hanem csupán négy ingatlant tekinthetett meg a pénteken hivatalba lépő államfő, tartalmazza a sajtóhírekre reagálva kiadott közlemény. Sólyom Lászlónak egyelőre nincsen hová beköltöznie, mivel a Béla Király úti államfői rezidenciát eladták, újat pedig nem vettek helyette. Az új államfő sajtófőnöke szerint Sólyom László nem fogadja el ezt a helyzetet, mert törvénytelen és a magyar állam méltóságát sérti.

A Blikk információi szerint sikerült kiválasztani azt a budai ingatlant, amely a mindenkori köztársasági elnök rezidenciája lesz. Szerdán a Népszabadság adta elsőként hírül, hogy nincsen Sólyom László megválasztott és pénteken hivatalba lépő államfőnek hová költöznie, mivel a Béla Király úti ingatlan együttest eladták.

Elavult volt, eladták

Korábban ebben a komplexumban volt a miniszterelnök, a köztársasági elnök és az országgyűlés elnökének is a rezidenciája, a központot azonban még az Orbán-kormány idején eladták a Magyar Fejlesztési Banknak arra hivatkozva, hogy elavultak az ingatlanok és a hozzájuk tartozó ötven férőhelyes hotel.

A kétmilliárdos vételárból kellett volna fedezni az ingatlanok pótlását, ám ez csak részben történt meg. Az Országgyűlés elnökének ugyanis van már új rezidenciája, az államfőnek és a miniszterelnöknek viszont nincsen. Ez utóbbi akkor jelentene problémát, ha a miniszterelnöki széket olyan politikus foglalná el, aki nem akarná saját otthonában lakva ellátni a tisztséget.

Hány ingatlant látott Sólyom?

Sólyom László pénteken hivatalba lépő köztársasági elnök sajtófőnöke csütörtökön közleményben reagált a megjelent cikkekre, tagadva a Blikk azon információját, hogy Sólyom Lászlónak tíz ingatlan közül sikerült volna kiválasztania a megfelelőt. (A napilapnak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság igazgatója nyilatkozta azt, hogy 8-10 épületet tekintett meg Sólyom László.)

Ezzel szemben Wéber Ferenc sajtófőnök kommünikéjéből az derül ki, hogy négy ingatlant mutattak számára. "Ezek közül egyetlen felelt meg a rezidencia alapvető funkciójának: annak, hogy a privát lakórész el legyen választva a vendégek fogadására szolgáló tértől" - tartalmazza a nyilatkozat, amely leszögezi, hogy "ennek a háznak a minősége meg sem közelíti az eladott rezidenciák színvonalát". A tájékoztatásból kiderül, hogy az épületnek olyan bérlője van, akinek a bérlet felmondása esetén a magyar állam hasonló minőségű rezidenciát köteles biztosítani. Ilyet pedig eddig az államfőnek sem tudtak mutatni, emlékeztet Wéber Ferenc. "Az épület a bizonytalan határidejű kiürítés után alapos felújításra szorul. Egy éven belül nem várható, hogy a köztársasági elnök beköltözhessen".

"A felelős szervek nyilatkozataival ellentétben a köztársasági elnök nem vállalja ezt az állapotot, amely törvényellenes, és a magyar állam méltóságát sérti. Az államfő lakhelye nem >>luxusvilla<<, hanem állami funkciókat ellátó intézmény, és az állam névjegye" - zárul a nyilatkozat.

Őrség lakókocsiban

A pénteken hivatalba lépő köztársasági elnök a rezidencia körüli problémák miatt egyelőre abban a budai társasházban lakik, ahová alkotmánybírósági elnöki pozíciójának megszűnte után költözött be. Miután az államfőnek a személyi biztosításon túl a lakhelyét is biztosítania kell a Köztársasági Őrezrednek, a budai ingatlanra kamerákat szereltek föl és riasztókat helyeztek el, amihez a négylakásos társasház többi lakójának is elnyerték a beleegyezését. Az őrség számára a lakás közelében egy lakókocsit is felállítottak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?