Ilona
17 °C
32 °C

Sólyom költözne, de nincs hova

2005.08.04. 13:47
Nem tíz, hanem csupán négy ingatlant tekinthetett meg a pénteken hivatalba lépő államfő, tartalmazza a sajtóhírekre reagálva kiadott közlemény. Sólyom Lászlónak egyelőre nincsen hová beköltöznie, mivel a Béla Király úti államfői rezidenciát eladták, újat pedig nem vettek helyette. Az új államfő sajtófőnöke szerint Sólyom László nem fogadja el ezt a helyzetet, mert törvénytelen és a magyar állam méltóságát sérti.

A Blikk információi szerint sikerült kiválasztani azt a budai ingatlant, amely a mindenkori köztársasági elnök rezidenciája lesz. Szerdán a Népszabadság adta elsőként hírül, hogy nincsen Sólyom László megválasztott és pénteken hivatalba lépő államfőnek hová költöznie, mivel a Béla Király úti ingatlan együttest eladták.

Elavult volt, eladták

Korábban ebben a komplexumban volt a miniszterelnök, a köztársasági elnök és az országgyűlés elnökének is a rezidenciája, a központot azonban még az Orbán-kormány idején eladták a Magyar Fejlesztési Banknak arra hivatkozva, hogy elavultak az ingatlanok és a hozzájuk tartozó ötven férőhelyes hotel.

A kétmilliárdos vételárból kellett volna fedezni az ingatlanok pótlását, ám ez csak részben történt meg. Az Országgyűlés elnökének ugyanis van már új rezidenciája, az államfőnek és a miniszterelnöknek viszont nincsen. Ez utóbbi akkor jelentene problémát, ha a miniszterelnöki széket olyan politikus foglalná el, aki nem akarná saját otthonában lakva ellátni a tisztséget.

Hány ingatlant látott Sólyom?

Sólyom László pénteken hivatalba lépő köztársasági elnök sajtófőnöke csütörtökön közleményben reagált a megjelent cikkekre, tagadva a Blikk azon információját, hogy Sólyom Lászlónak tíz ingatlan közül sikerült volna kiválasztania a megfelelőt. (A napilapnak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság igazgatója nyilatkozta azt, hogy 8-10 épületet tekintett meg Sólyom László.)

Ezzel szemben Wéber Ferenc sajtófőnök kommünikéjéből az derül ki, hogy négy ingatlant mutattak számára. "Ezek közül egyetlen felelt meg a rezidencia alapvető funkciójának: annak, hogy a privát lakórész el legyen választva a vendégek fogadására szolgáló tértől" - tartalmazza a nyilatkozat, amely leszögezi, hogy "ennek a háznak a minősége meg sem közelíti az eladott rezidenciák színvonalát". A tájékoztatásból kiderül, hogy az épületnek olyan bérlője van, akinek a bérlet felmondása esetén a magyar állam hasonló minőségű rezidenciát köteles biztosítani. Ilyet pedig eddig az államfőnek sem tudtak mutatni, emlékeztet Wéber Ferenc. "Az épület a bizonytalan határidejű kiürítés után alapos felújításra szorul. Egy éven belül nem várható, hogy a köztársasági elnök beköltözhessen".

"A felelős szervek nyilatkozataival ellentétben a köztársasági elnök nem vállalja ezt az állapotot, amely törvényellenes, és a magyar állam méltóságát sérti. Az államfő lakhelye nem >>luxusvilla<<, hanem állami funkciókat ellátó intézmény, és az állam névjegye" - zárul a nyilatkozat.

Őrség lakókocsiban

A pénteken hivatalba lépő köztársasági elnök a rezidencia körüli problémák miatt egyelőre abban a budai társasházban lakik, ahová alkotmánybírósági elnöki pozíciójának megszűnte után költözött be. Miután az államfőnek a személyi biztosításon túl a lakhelyét is biztosítania kell a Köztársasági Őrezrednek, a budai ingatlanra kamerákat szereltek föl és riasztókat helyeztek el, amihez a négylakásos társasház többi lakójának is elnyerték a beleegyezését. Az őrség számára a lakás közelében egy lakókocsit is felállítottak.