Sólyom szerény ceremóniára készül

2005.07.23. 08:21
Sólyom László nem akar látványos beiktatást, ezért az augusztus 5-i hivatalfoglaló ünnepségen csak rövid beszédek lesznek. Mádl beiktatásakor jóval nagyobb volt a felhajtás.
Szerény, a külsőségektől és felhajtásoktól mentes beiktatási ceremóniát tervez Sólyom László, aki augusztus 5-én veszi át a köztársasági elnöki hivatalt Mádl Ferenctől. Az új elnöknek semmilyen kötelezettsége nincs arra, hogy ünnepélyes hivatalfoglalót tartson, ráadásul Sólyom közjogi beiktatása az eskütétellel együtt már megválasztásakor megtörtént a parlamentben.

A sajtó számára nyilvános ünnepséget a tervek szerint a Sándor-palotán belül tartják és csak a közjogi méltóságokat, a kormánytagokat és az ombudsmanokat hívják meg rá. "Nem lesz népünnepély" - fogalmazott Sólyom egyik munkatársa.

A ceremónián először a hivatalból távozó Mádl Ferenc mond majd "búcsúbeszédet", utána pedig az új államfő mond pár köszöntő szót.

Mádl Ferencet 2000. augusztus 4-én ünnepélyes és nagyszabású rendezvényen iktatták be a Kossuth téren. (Az államfő hivatala akkor még a Parlament épületében volt). A millenniumi ünnepségekkel egybekötött ceremónián rengeteg meghívott és érdeklődő ember volt jelen. Mádlt díszzászlóalj fogadta, a Himnusz éneklése közben 21 díszlövés dördült el a Duna-parton elhelyezett ágyúkból. Az esemény zárásaként ünnepi koncertet adtak.