Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kuncze: Nem kudarc Sólyom megválasztása

2005.06.08. 16:06
Az SZDSZ elnöke lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat. Elmondta, az SZDSZ bizalma töretlen a miniszterelnök felé, így továbbra is tesznek azért, hogy a koalíció sikeres legyen.
Sólyom lett az elnök
Az államfőválasztás keddi, harmadik fordulójában a parlamenti többség az ellenzék jelöltjét, Sólyom Lászlót választotta elnöknek. Ehhez kellett az is, hogy az SZDSZ-frakció többsége nem vett részt a szavazásban. Az MSZP-s jelölt kudarca miatt a szocialisták az SZDSZ-t okolják és többen a koalíciós együttműködés átgondolását szorgalmazzák. Az MSZP-n belül sem nyugodt a helyzet, a veterán szocialisták lázadásra készülnek.
A Szabad Demokraták Szövetsége lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat, a Magyar Köztársaságnak Sólyom László személyében van megválasztott elnöke, aki a pártok fölött áll, és a nemzet egységét megjeleníti, hangsúlyozta szerdai sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke elmondta, egyetértenek Sólyom Lászlóval abban, hogy megválasztását egyik párt sem érezheti kudarcnak.

"Mi Sólyom László eddigi pályafutása alapján azt tudjuk határozottan állítani, hogy egyik politikai oldalnak vagy pártnak sem lesz a bábja, hanem valóban egy olyan szuverén egyéniséget választott meg a parlament a tegnap, aki az alkotmányra és a Magyar Köztársaság törvényeire lesz kizárólag tekintettel akkor, amikor különböző döntéseit meghozza majd" - jelentette ki.

Töretlen bizalom

Kuncze úgy vélte, ez a vita nem érinti a két párt együttműködését, hiszen az államfőválasztás nem koalíciós feladat. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ bizalma töretlen a miniszterelnök felé, így továbbra is tesznek azért, hogy a koalíció sikeres legyen.

"Meggyőződésünk az is, hogy a tegnapi választásnak nincsen hatása és nincsen köze a 2006-os választásokkal kapcsolatban. A Szabad Demokraták Szövetsége önállóan indul, önálló liberális programmal lép a választók elé a 2006-os kampányban" - mondta.

Durcás gyerek

Arra a felvetésre, hogy az államfőválasztás kapcsán esetleg menesztenék a kormányból a liberális minisztereket, Kuncze Gábor azt mondta: "ha erre a választásra ilyen típusú reakciót akarna bárki - én, megjegyzem, a miniszterelnöknél ezt nem látom -, akkor ez kicsit a durcás gyerekhez tenné hasonlóvá a szocialista pártot, azt meg nem gondolom, hogy erre a pozícióra hajtanának". Leszögezte azt is, hogy nem kalkulál előrehozott választásokkal sem, már csak azért sem, mert Magyarországon nagyon nagy érték a politikai stabilitás, amelyet kár lenne veszélyeztetni.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft