Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Sólyom László felkéredzkedett a páholyba

2006.07.21. 16:40
A jövőben új helyen ül majd az Országgyűlésben a köztársasági elnök: Sólyom László kérésére az államfő parlamenti üléshelye nem a patkóban, hanem a díszpáholyban lesz.

Az Országgyűlés sajtófőnöke a csütörtöki házbizottsági sajtótájékoztatón jelentette be, hogy saját kérésére "a köztársasági elnök úr parlamenti üléstermi helye a jövőben megváltozik. Nem a patkóban, hanem az úgynevezett díszpáholyban foglal helyet". Altorjai Anita hozzátette: ha az államfő felszólal, a pulpitusról beszél majd. (Az Országgyűlés ülésein felszólalni csak az ülésteremben lehet, vagyis a páholyból és a karzatról nem, onnan tilos bármiféle tetszésnyilvánítás és rendzavarás. )

Sólyom László hivatali esküjekor (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Sólyom László hivatali esküjekor (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a parlamenti patkó első sorában - ahol eddig az államfő helye is volt - az Országgyűlésnek felelős kormány képviselői ülnek. A köztársasági elnök más - szintén nem az Országgyűlésnek felelős - intézmények vezetőihez hasonlóan a páholyban foglal helyet a jövőben. Az államfő eddig a parlamenti patkó legbelső sorában, a kormánytagokkal egy sorban ült. Ugyanitt van a helye az Országgyűlés elnökének, ha nem ő vezeti az ülést, és a teremben tartózkodik.

Az Országgyűlés házszabálya úgy rendelkezik, hogy "a köztársasági elnök, a kormány tagja, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész, az országgyűlési biztos, az Állami Számvevőszék elnöke, továbbá az általa benyújtott beszámoló országgyűlési vitája során az Országgyűlés előtt beszámolásra kötelezett, valamint európai integrációs napirend országgyűlési vitája során az Európai Parlament magyarországi képviselője részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésén". A rendelkezés szerint a köztársasági elnök bármikor felszólalhat az ülésen.

Sólyom László a páholyban (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Sólyom László a páholyban (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Korábban ugyancsak az ülésteremben foglalt helyet a közjogi méltóságok közül az Alkotmánybíróság (AB) és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke. Amikor az Ab elnöke Sólyom László volt, kezdeményezte, hogy helye a páholyba kerüljön át. Ugyanide tették át az LB elnökének helyét is.

Ülésrend

Az ülésteremben - ahova eredetileg 438 képviselőnek készítettek speciálisan formatervezett bőrüléseket, míg a patkó belső körének bársonyszékeiben a mindenkori kormány épp jelen lévő miniszterei ülnek - a páholyok előtt kijelölt helye van a legfőbb ügyésznek, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, valamint az ombudsmanoknak.

Az ülésteremben az elnöki emelvényen van a helye az Országgyűlés főtitkárának - távollétében a helyettesének -, aki azonban nem szólalhat fel. Az ülésteremben a képviselők és a felsorolt személyek mellett csak a teremügyelet tagjai és a gyorsírók tartózkodhatnak, valamint kivételes esetben és külön engedéllyel a Magyar Távirati Iroda egy fotósa.

Hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó külföldi politikus - ha a plenáris ülés időpontjában tesz látogatást az Országgyűlésben - általában a díszpáholyban kap helyet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!