Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A választás napja április 9.

2006.01.19. 11:30
A második fordulót április 23-án rendezik, jelentette be Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön. Még soha nem telt el ilyen kevés idő a köztársasági elnök bejelentése és a választások első fordulója között.

Április 9-én rendezik az országgyűlési választások első fordulóját, jelentette be Sólyom László köztársasági elnök. A második fordulót április 23-én rendezik. A bejelentéssel kezdetét vette a kampány. Az egyéni jelöltállítás határideje március 17., a területi listáé március 20., az országos listáé március 21.

Az alkotmány 30/A. paragrafusa (1) bekezdése d. pontja értelmében az országgyűlési választások időpontját a köztársasági elnök tűzi ki, döntéséhez semmiféle ellenjegyzésre nincs szükség.

Orbán Viktor egy december 3-i rendezvényen eltalálta, hogy Sólyom László április 9-re írja ki az országgyűlési választások első fordulóját. "125 nap van hátra a választásokig - mondta. - Én érzem a puskapor szagát, érzem, hogy mi van a levegőben, és higgyétek el, nagy dolgok vannak készülőben. A tavaszi szelek nagy változásokat fognak hozni, érdemes mindenkinek mozgósítani az álmait."

Mégsem választunk hétköznap

Sólyom László korábbi nyilatkozatai arra utaltak, hogy nem szeretné elnyújtani a kampányt. A választójogi törvény szerint áprilisra vagy májusra lehet kiírni a választást, ünnepnapon pedig nem szavazhatunk.

Ennek alapján az első forduló időpontjaként április 9., április 23. és május 7. jöhetett számításba (a második forduló két héttel követ az elsőt), de felmerült annak a lehetősége is, hogy Magyarország rendszerváltás utáni történetében először hétköznapra esnének a választások. Sólyom rövid kampányra vonatkozó óhaja miatt így került szóba az április 7-ei, pénteki időpont is.

Soha ilyen rövid idő

Az államfői bejelentés és a választás első fordulója között még soha nem telt el ilyen kevés, 81 nap. 1990-ben 90, 1994-ben 92, 1998-ban 98, 2002-ben 114 nap telt el a két esemény között.

Sólyom László, elődeitől eltérően, nem konzultált a pártokkal a választás időpontjáról. Politológusok abban egyetértenek, hogy már nincs értelme olyan spekulációknak, hogy a húsvéthoz közeli időpont a jobboldalnak, a május 1. környéki a baloldalnak kedvezne.

És a külképviseleteken?

Sólyom László a dátumok kihirdetésekor elmondta: az első fordulóban a külképviseleteken április 2-án, az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken április 1-jén lehet szavazni.

Az országgyűlési választások második fordulóján Magyarországon és a külképviseleteken egységesen április 23-án, vasárnap lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken a választások második fordulójában a választás napja április 22.

Felkészült SZDSZ, bátor MSZP, emberekért aggódó Fidesz

Az SZDSZ számított erre az időpontra, és felkészült a választásokra, közölte a párt elnöke az MTI-vel a bejelentés után. "Mostantól kezdve élesbe fordult a választási felkészülés, indul a kampány" - mondta Kuncze Gábor, akinek pártja vasárnap tartja küldöttgyűlését, ami egyben kampánynyitó rendezvény is lesz. Kuncze szerint a választási esélyeket nem befolyásolja a választások kijelölt időpontja, a párt pedig örül a korábbi dátumnak.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MSZP-nek nem a választási időpont a fontos, hiszen a párt képviselőjelöltjei készek arra, hogy "ebben a legkorábbi időpontban" is találkozzanak a választókkal és ismertessék a párt programját, jelentetteki ki Sólyom bejelentése után Szekeres Imre pártelnökhelyettes az MTV-nek.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta, a Fidesz tisztelettel tudomásul veszi Sólyom László döntését. Véleményük szerint az államfő az emberek érdekeit vette figyelembe az időpont kitűzésekor.

Dávid Ibolya: Orbánnak kínos

Dávid Ibolya, az MDF elnöke üdvözölte, hogy rövid lesz a kampányidőszak, hiszen, tette hozzá, ez jó az állampolgároknak, a pártoknak és a költségvetésnek is. A pártelnök szerint kínos, hogy Orbán Viktor - akár szándékosan, akár nem - jól tippelt a választások időpontjáról, Dávid Ibolya szerint Sólyom csak a Fidesz elnökével egyeztett a dátumról.

Ezt Sólyom László hivatala cáfolta: "Politikai pletykák mindig voltak és mindig lesznek. Különösen igaz ez a választások előtti időszakra. Az államfő azonban meggyőződése szerint dönt, és ebben nem befolyásolhatják megalapozatlan híresztelések".