Valér
4 °C
8 °C

Az MSZP milliárdos fiúval indul Sopronért

2005.04.21. 10:58
Hét jelölt szeretne Sopronból a parlamentbe jutni, de közülük várhatóan csak a szocialista Csák Ferencnek vagy a fideszes Firtl Mátyásnak van esélye mandátumot szerezni. Ősszel érvénytelen volt a választás, mert a második fordulóban a vásárlási utalványokat osztogató MSZP-s Kránitz László visszalépett a jelöltségtől.
A soproniak vasárnap ismét megpróbálják betölteni az európai parlamenti képviselővé választott Szájer József megüresedett helyét. A választás csak abban az esetben eredményes már az első fordulóban, ha a választópolgárok többsége elmegy szavazni és a nyertes jelöltre ötven százaléknál több szavazat érkezik. Két hét múlva már a huszonöt százalékos részvétel és az egyszerű többség is elegendő.


Szocialista kampány Sopronban
Tekintse meg képeinket!

A soproni mandátumért a Fidesz Firtl Mátyást indítja. A jelölt az őszi, sikertelen választásonmindkét fordulót magabiztosan nyerte (lásd keretes anyagunkat), bár a második körben már nem volt versenyben a szocialista Kránitz László. Az MSZP városi elnöke ötszáz forintos vásárlási utalványokat osztogatott ágfalvi nyugdíjasoknak, az ezt követően kirobbant botrány után visszalépett a jelöltségtől.

A szocialista párt most az országos elnökség által is támogatott Csák Ferencet akarja a parlamentbe juttatni. A műkereskedő és ingatlanbefektető milliárdos Csák Máté fia a Miniszterelnöki Hivatalban Gyurcsány Ferenc megbízottjaként a nyugat-pannóniai együttműködés koordinátora.

A két nagy esélyesen kívül öt jelölt méretteti meg magát: Kóczán Zoltán az SZDSZ, Sárdy Barbara a MIÉP, Nagy Tamás az MDF, Kirkovits Balázs a Jobbik, Friedl László Mihály a Magyar Vidék és Polgári Párt (Bánk Attila vezette volt kisgazdák) színeiben indul.

Választástörténet
Az őszi második forduló eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 88,76 százalék,
2. Sárdy Barbara (MIÉP) 4,78 százalék,
3. Friedl László Mihály (független) 4,31 százalék,
4. Kirkovits Balázs (Jobbik) 2,15 százalék.

A választások őszi első fordulójának eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 53,63 százalék,
2. Kránitz László (MSZP) 34,45 százalék,
3. Kóczán Zoltán (SZDSZ) 4,21 százalék,
4. Sárdy Barbara (MIÉP) 3,09 százalék,
5. Nagy Tamás (MDF) 2,22 százalék,
6. Kirkovits Balázs (Jobbik) 1,24 százalék,
7. Friedl László Mihály (független) 1,16 százalék.

Pozsgay Imre 1990-ben a harmadik helyre futott be a soproni választáson, a második fordulóban már el sem indult. A győzelmet a fideszes Szájer József szerezte meg, a második fordulóban az MDF jelöltjét 217 szavazat különbséggel győzte le. A most a Fidesz színeiben induló Firtl Mátyás a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg.
A Fidesz 1994-es várakozáson aluli országos szereplése Szájer Józsefnek is vereséget hozott Sopronban. A harmadik helyre befutó politikust a szocialista Boros László és az SZDSZ-es Kertész Zoltán előzte meg, végül a második fordulóban a liberális jelölt - Szájer "átszavazó" táborának köszönhetően - négyezer szavazattal megelőzte a szocialista politikust.
Szájer Józsefet 1998-ban már a Fidesz mellett az MDF is támogatta. A második fordulóba a szocialista Borossal és a tőlük jócskán lemaradó SZDSZ-es Kertésszel jutott. A liberális jelöltre a "hármas döntőben" kétezerrel kevesebben szavaztak, és visszalépése esetén sem tudta volna megakadályozni Szájer második győzelmét.
A 2002-es választáson 1,31 százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint felét és a képviselői mandátumot. A második körbe a Fidesz-MDF-es jelölt mellett a most is induló Kránitz László került és négyezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot Szájernél, de listáról a parlamentbe jutott.