Béla
12 °C
27 °C

Nem lesz sörszocializmus

2006.11.24. 11:20
Nem lehet népszavazást tartani arról, hogy a sört Magyarországon ingyen adják - mondta ki az Országos Választási Bizottság szerdán. Egy magánszemély az ingyen sör mellett a sörszocializmus bevezetéséről is megszavaztatta volna a polgárokat, ám a testület éberen visszaverte a kocsmák államosítására irányuló törekvést.
„Egyetért-e ön azzal, hogy vendéglátó üzletek vendégeinek a sörért ne kelljen fizetniük?” – ezt a szimpatikus kérdést kívánta népszavazásra bocsátani a K. K. monogrammú állampolgár, ám az Országos Választási Bizottság szerdán úgy döntött, erről nem lehet referendumot tartani.

A kétkedőknek pontosan idézünk egy részt az elutasító határozat indoklásából: “egy ilyen népszavazás olyan törvényalkotási kötelezettséget teremtene, amelynek tartalma nem egyeztethető össze a vállalkozás és verseny szabadságán alapuló piacgazdaság Alkotmányban meghatározott formájával.”

Európai bonyodalmak

Mint kiderült, az ingyensör súlyos bonyodalmakat okozna hazánknak az európai szintéren is. Az 1991-ben Brüsszelben aláírt Európai Megállapodás 62. Cikke ugyanis tilt minden olyan állami támogatást, “amely előnyben részesíti egyes áruk termelését, torzítja a versenyt vagy azzal fenyeget”.

Még ha az ingyensört nem is az állam állta volna a szomjas polgároknak, egy ilyen törvény hatása egyenértékű lett volna a 62. Cikkben tiltott állami beavatkozással – érvelt az OVB.

K. K. egyébként több más sörrel és kocsmával kapcsolatos kérdést is meg akart szavaztatni a néppel, ezek azonban nem egészen következetesek, és nem mind szimpatikusak.

K. K. aláírásgyűjtő ívre írta volna ezt is: „Egyetért-e ön azzal, hogy sört csak kocsmában lehessen árusítani?” Ezzel mi a magunk részéről nem értünk egyet. Azzal a kérdésével viszont igen, hogy semmilyen vendéglátó üzletben ne kelljen belépődíjat fizetni.

Az OVB ridegen elutasította ezt a két kérdést is, hiszen ezek is sértenék a vállalkozás és a verseny szabadságát.

A magántulajdon szentsége

A titokzatos K. K. próbálkozott a sörszocializmus bevezetésével is, tehát azzal, hogy a malátaszörpöt kizárólag az állam emlőiből szívhassuk. Negyedik kérdése ugyanis így szólt volna:„Egyetért-e ön azzal, hogy a sör felszolgálására jogosult vendéglátó üzletek állami vagy önkormányzati tulajdonban legyenek?”

Az OVB átlátott a szitán. A kocsmák Magyarországon szinte kizárólag magántulajdonban vannak. Az alkotmány pedig védi a magántulajdon szentségét, ezért a kocsmák államosítására irányuló törekvést az OVB éberen visszaverte.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft