Erzsébet
1 °C
4 °C

A sorkatonaság visszaállításának módjáról vitáznak a pártok

2004.07.22. 15:54
Nem értenek egyet az ellenzéki és a kormánypártok a hadkötelezettség megszüntetésének kérdésében. A vita arról folyik, hogy rendkívüli helyzet esetén milyen feltételekkel lehessen visszaállítani a hadkötelezettséget.
Egyelőre nincs egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között a hadkötelezettség esetleges visszaállításnak körülményeiről - derült ki a csütörtöki négypárti egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumban. A sorkatonai szolgálat megszüntetését lehetővé tevő törvénymódosításról tartott egyeztetés a tervezettnél mintegy másfél órával volt hosszabb.

Az MSZP rendkívüli állapot bevezetése után állítaná vissza

Vári Gyula szocialista képviselő az MSZP álláspontját ismertette, miszerint a kormány csak a parlament kétharmados jóváhagyásával, a rendkívüli helyzet bevezetése után állíthatná vissza a hadkötelezettséget. Keleti György, a honvédelmi bizottság szocialista elnöke azt mondta, hogy "a Fidesz (...) arra törekszik, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése után fenntartsa azt a lehetőséget, hogy bármikor (...) visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot."

Ezzel szemben Simicskó István fideszes képviselő szerint az lenne számukra elfogadható, ha az ország biztonsági helyzete megkívánja, akkor az országgyűlés feles döntéssel állíthassa vissza a hadkötelezettséget. A Fidesz szerint közeledtek az álláspontok, van értelme a tárgyalásoknak. A pártok egyetértenek a sorkatonai szolgálat megszüntetésében, és egyetértenek abban is, hogy legyen egy új minősített időszak, a rendkívüli helyzet, amely például egy terrortámadás esetén vezethető be.

Damoklész kardja

Mécs Imre szabad demokrata képviselő a Fidesz álláspontját kritizálva azt mondta, hogy míg ők nem akarják véglegesen eltörölni a hadkötelezettséget, "Damoklesz kardjaként kívánják az emberek feje fölött tartani ezt a kötelezettséget", addig az SZDSZ csak rendkívüli helyzetben, kivételes esetben, súlyos támadás esetén tenné a kormány számára lehetővé "részben igénybe venni a hadkötelezettséget."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?