István, Vajk
17 °C
34 °C

A sorkatonaság visszaállításának módjáról vitáznak a pártok

2004.07.22. 15:54
Nem értenek egyet az ellenzéki és a kormánypártok a hadkötelezettség megszüntetésének kérdésében. A vita arról folyik, hogy rendkívüli helyzet esetén milyen feltételekkel lehessen visszaállítani a hadkötelezettséget.
Egyelőre nincs egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között a hadkötelezettség esetleges visszaállításnak körülményeiről - derült ki a csütörtöki négypárti egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumban. A sorkatonai szolgálat megszüntetését lehetővé tevő törvénymódosításról tartott egyeztetés a tervezettnél mintegy másfél órával volt hosszabb.

Az MSZP rendkívüli állapot bevezetése után állítaná vissza

Vári Gyula szocialista képviselő az MSZP álláspontját ismertette, miszerint a kormány csak a parlament kétharmados jóváhagyásával, a rendkívüli helyzet bevezetése után állíthatná vissza a hadkötelezettséget. Keleti György, a honvédelmi bizottság szocialista elnöke azt mondta, hogy "a Fidesz (...) arra törekszik, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése után fenntartsa azt a lehetőséget, hogy bármikor (...) visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot."

Ezzel szemben Simicskó István fideszes képviselő szerint az lenne számukra elfogadható, ha az ország biztonsági helyzete megkívánja, akkor az országgyűlés feles döntéssel állíthassa vissza a hadkötelezettséget. A Fidesz szerint közeledtek az álláspontok, van értelme a tárgyalásoknak. A pártok egyetértenek a sorkatonai szolgálat megszüntetésében, és egyetértenek abban is, hogy legyen egy új minősített időszak, a rendkívüli helyzet, amely például egy terrortámadás esetén vezethető be.

Damoklész kardja

Mécs Imre szabad demokrata képviselő a Fidesz álláspontját kritizálva azt mondta, hogy míg ők nem akarják véglegesen eltörölni a hadkötelezettséget, "Damoklesz kardjaként kívánják az emberek feje fölött tartani ezt a kötelezettséget", addig az SZDSZ csak rendkívüli helyzetben, kivételes esetben, súlyos támadás esetén tenné a kormány számára lehetővé "részben igénybe venni a hadkötelezettséget."