Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem jött be a 'nem' a Fidesznek

2004.11.03. 11:30
Az Index információi szerint a Fidesz házi közvélemény-kutatása alapján döntött kedd este a pártelnökség úgy, hogy megváltoztatja korábbi álláspontját, és mégis támogatja a sorkatonaság eltörlésével kapcsolatos törvénymódosítást. Úgy tudjuk, hogy az Orbán Viktor, Áder János és Pokorni Zoltán részvételével ülésező testület számára készített, az októberi 'nem' szavazat következményeit elemző felmérés egyértelműen a párt presztízsveszteségét jelezte.
Információink szerint a Fidesz által megbízott közvélemény-kutató cég vizsgálatai azt bizonyították az ellenzéki párt vezetésének, hogy nem jól döntöttek, amikor október 25-én nem támogatták a honvédelmi törvény megváltoztatását a sorkatonaság megszüntetése érdekében.

Riogatják a fiatalokat

Debrecenben nem kellett a centi
Tizenkét katonavárosban, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrött, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon, Tatán és Veszprémben ma vágják le az utolsó centit Magyarországon a 10 napos ünnepségsorozat lezárásaként. A sorkatonaság megszüntetését szimbolizáló ünnepélyes aktust mindenhol a főtéren, Budapesten például a Hősök terén tartották. Az egyetlen kivétel Debrecen, ahol Kósa Lajos fideszes polgármester nem adott engedélyt arra, hogy közterületen állítsák fel a centit, mondta az Indexnek Csige Tamás, a megye szocialista országgyűlési képviselője. Debrecenben a honvédségnek önálló dandárja van, ezért a honvédelmi tárca nem akarta, hogy a város kimaradjon az ünnepségből. Az Index úgy tudja, hogy Benkő Tibor, a helyi dandár parancsnoka engedélyezte végül, hogy a HM a laktanya területén mégiscsak megtarthassa a rendezvényt.
Egy héttel az ügyben hozott első parlamenti döntés után, az utolsó sorozottak leszerelésének napján Pokorni Zoltán a napirend előtti felszólalásban jelentette be, hogy a párt megváltoztatta álláspontját, és hajlandó megszavazni az alaptörvény szükséges módosítását is. A Fidesz alelnöke az Országgyűlésben azzal indokolta a pártelnökség kedd esti döntését, hogy az MSZP riogatta a fiatalokat azzal, hogy az ellenzéki párt ártani akar nekik. Pokorni azt is mondta, hogy az elmúlt héten folytatott kampány a professzionális hadseregre való áttérés közös célját akarta a politikai térfél egyik szereplője számára kisajátítani, míg a másik felet, a Fideszt "személyeskedő, alpári stílusban" álnoksággal vádolták.

A bejelentéssel szinte egyidőben Orbán Viktor a volt német belügyminiszterrel folytatott tárgyalása után hangsúlyozta ugyan, hogy pártja mindent megszavaz, ami egyértelművé teszi: nincs sorkatonaság Magyarországon. A Fidesz-elnök ugyanakkor rögtön újabb témát is felvetett: nem ez a kulcskérdés - mondta, hanem a költségvetés. Orbán szerint ugyanis a büdzsében nem szerepel elég pénz a leendő professzionális hadsereg társadalmi elismertségének kialakításához.

Hazugsággal vádolták

Az elmúlt héten Juhász Ferenc honvédelmi miniszter számos megszólalásában arról beszélt, hogy az alkotmánymódosítás elmaradása miatt évente 10 milliárd forintba kerül majd az egyébként miniszteri jogkörben szüneteltetett sorozás intézményrendszerének fenntartása. Az SZDSZ tiltakozó levélküldő akciót indított arra kérve a besorozattak szüleit, hogy a Fidesz vezetőinél reklamáljanak. A Fidesz megpróbálta cáfolni az állításokat, és azt hangsúlyozta, hogy a módosítás helyett támogatja azt a határozati javaslatot, amelyben felhatalmazzák a honvédelmi tárca vezetőjét: a honvédség állományát a jövőben kizárólag szerződéses és hivatásos katonákkal töltse fel. Simicskó István hazugsággal vádolta a minisztert, aki szerinte azt akarja elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Fidesz nem támogatja a sorkatonaság eltörlését. A Fidesz azt is állította, hogy a változatlanul fennmaradó intézmények csak 150 millióba kerülnek majd, sőt később egy törvényi passzust is találtak, amely a párt szerint cáfolta volna a szakminiszter kijelentéseit.

Megköszönték

Az ellenzéki párt vezetői mindenesetre kimaradtak a centivágási ceremóniasorozatból is, míg a kormányoldal folyamatosan szerepelt az utolsó tíz nap ünnepségein. Szerdán a kormány egészoldalas hirdetésekben emlékezett meg több országos napilapban a 136 éves honvédelmi rendszer megszűnéséről. Az ország egész területére kiterjesztett plakátkampányhoz hasonló hirdetésben Gyurcsány Ferenc kormányfő, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán vezérkari főnök mond köszönetet a leszerelőknek.