Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Soros elégedett a kormány megszorításaival

2003.11.03. 10:01
Nem zárja le teljesen közép-európai támogatási programját Soros György. A magyar származású milliomos dicséretben részesítette a Medgyessy-kormány megszorító intézkedéseit, ugyanakkor kritizálta az előző évi pénzszórást. A tőzsdeguru bízik Bush bukásában.
Nem vonul ki teljesen a közép-európai térségből a Soros-alapítvány - nyilatkozta a Népszabadságnak Soros György. A magyar származású pénzember ugyanakkor elismerte, jelentősen csökkenti a Közép-Európára jutó támogatásokat, mint mondta, albizottságot hoztak létre a térségnek szánt 25 millió dolláros támogatás felosztására.

A Soros-alapítvány csúcsévében, 1998-ban csak Magyarország húszmillió dollárt kapott.

Majd Brüsszel támogat

A filantróp multimilliomos a Népszabadságnak adott interjújában az uniós alapok megnyílásával indokolta a visszavonulást. Mint mondta, Brüsszel hárommillió dolláros forrást különített el a civil társadalom támogatására.

Elégedett a megszorításokkal

A tőzsdeguru Soros szerint a kormány felelősségteljesen döntést hozott, amikor megszorító intézkedéseket hozott - bár ez népszerűsége elvesztésével járhat. Mindazonáltal erős kritikával illette mind a jelenlegi, mind az előző kormány a választások évében folytatott gazdaságpolitikáját, mely "nagyon rossz irányba vitte a makrogazdaságot" - nyilatkozta a Népszabadságnak.

A Bushsal szemben erősen kritikus pénzember nemrégiben új könyvet adott ki Az amerikai felsőbbrendűség buborékja címen. Véleménye szerint a Bush kormányzása alatt elindult "negatív tendenciákat" csak az elnök rendszerének "mihamarabbi összeomlása" tehetné jóvá. Az EU és az Egyesült Államok közti szakadás véleménye szerint hosszú távon még jót is tehet Európának, mivel önálló biztonság- és külpolitika kialakítására késztetheti.