16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Elkelt a Spenót-ház

2001.03.20. 18:50
Jövőre eltűnik a Budapest legpatinásabb terét elcsúfító szocreál Spenót-ház - tudta meg az Index. Az épületet ugyanis a MOM-parkot is építő BHG Beruházó Bt. nyerte el 7,2 milliárd forintos ajánlattal. A vételár egyébként 600 millióval kevesebb mint a tervezett minimálár, A BHG teljesen átépíti az épületet.
Az utóbbi évtized legizgalmasabb építészeti pályázatát írják ki nemsokára. A feladat a patinás Roosevelt tér hírhedt irodaházának teljes áttervezése.

Teljesen áttervezik a Spenót-házat
A házat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hirdette meg, 9 milliárd forintos - 7,8 milliárd plusz 1,2 milliárd áfa - minimáláron. Bár ingatlanpiaci szakértők és kormányközeli források az Indexnek korábban komoly befektetői érdeklődésről beszéltek, információnk szerint végül csak a BHG Bt. nyújtott be érvényes ajánlatot, két további érdeklődő formailag hibás ajánlata mellett. ,,Van egy tűréshatár, és ez még belefér" - fogalmazott a vártnál kisebb vételárral kapcsolatban Lénárd Imre, a Kormányzati Elhelyezési Iroda főtanácsosa.

Költözik a minisztérium

A nyertes a jövő év elején kapja meg a kulcsot, mivel addig ki kell költöztetni a Spenót-házat elfoglaló Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), illetve a Szociális és Családügyi Minisztériumot. A tárca az Akadémia utca 3. szám alatti Erdért-épületbe költözik, a GVH pedig a Gazdasági Minisztérium valamelyik ingatlanába - közölte Lénárd főtanácsos.

A BHG Beruházó Bt. teljesen átépíti a Spenót-házat, amelynek nemcsak a homlokzata, hanem belső terei és gépészeti megoldásai is átalakulnak - közölte kérdésünkre Szajlai Béla cégvezető. A Bt. a német Schörghuber Holding egyik magyarországi leányvállalata. Ez a társaság a Kongresszusi Központ mellett épülő MOM-park beruházója is.

Tervpályázat aláírás után

Az épületben irodaház lesz, esetleg néhány magánlakás, de szálloda semmiképpen - szögezte le Szajlai Béla. Az adásvételi szerződés aláírása után írják ki a tervpályázatot.

Az Index érdeklődésére egy vezető építész úgy vélekedett, hogy a Roosevelt tér történelmi patinája, illetve az Akadémia, a Gresham-palota, a Belügyminisztérium és a Lánchíd közelsége miatt ez a tender lesz az utóbbi évek talán legizgalmasabb feladata.  • Tippek
  • Hírek