Mátyás
-6 °C
1 °C

Perelik a házfoglalókat

2006.01.11. 14:57
Önkényes beköltözés szabálysértésével vádolják a Centrum Csoport tagjait, szimpatizánsait és a tudósító újságírókat, akik tavaly október első napjaiban elfoglalták a VII. kerületi Kazinczy utca 41-et. Az ügy tárgyalása szerdán reggel kezdődött a 41 perbe fogott személyes meghallgatásával. Az aktivisták célja egy kulturális, közösségi központ létrehozása volt az amúgy is üresen álló, kihasználatlan házban. Az épület azonban a VII. kerületi önkormányzat tulajdonában van.

Szerdán reggel megkezdődött a VII. kerületi Kazinczy utca 41. házfoglalóinak pere a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának épületében. A bíróság egyenként hallgatja meg a 41 önkényes beköltözés szabálysértésével vádolt aktivistát, a helyszínen is segédkező szimpatizánsokat és az eseményről tudósító újságírókat.

A budapesti VII. kerület, Kazinczy utca 41-ben három évig üresen és érintetlenül állt egy önkormányzati tulajdonban lévő épület. A Centrum Csoport figyelmét felkeltette a kihasználatlan, lerobbant állapotú ház. Úgy gondolták, hogy a lebontásra ítélt ingatlan remekül hasznosítható közösségi célokra.

A kultúra szolgálatában


Házfoglaló a tárgyaláson

Tavaly október elsején 40-50 aktivista szimpatizánsaikkal és a sajtó képviselőivel együtt a helyszínre vonult, és birtokba vette az épületet. Korábban egy hasonló akcióval, az Úttörő Áruház elfoglalásával hívták fel a figyelmet magukra. Céljuk az volt, hogy kulturális, közösségi központot hozzanak létre, egyben rendbe hozzák a magára hagyott épületet és kertjét. Az akció egy szombati napon kezdődött, és egészen vasárnap délután 4-ig tartott.

A másfél nap alatt a fiatalok kitakarították a házat, bútorokat, képeket, könyveket vittek, hogy ezzel is otthonosabbá tegyék a környezetet. Úgy gondolták, hogy ezzel leteszik az alapjait egy nonprofit nyitott háznak, ahol a rászorulók ingyenesen juthatnak szálláshoz, ételhez, az érdeklődők kulturális rendezvényeket, kiállítótermet és további közösségi célokat szolgáló programokat látogathatnak.

Az ötlet nem egyedülálló, Nyugat-Európa számos országában találhatunk példákat a kihasználatlan és elhanyagolt épületek hasznosítására. Magyarországon azonban még nem létezik a hasonló kezdeményezéseket támogató civilek tevékenységéhez jogi háttér.

A rend őrei


Képek az októberi házfoglalásról

Vasárnap délután kivonult a rendőrség a Kazinczy utcába, majd némi vitatkozás után felszólította a házfoglalókat, hagyják el az épületet. Az éppen akkor a helyszínen tartózkodók ellen önkényes beköltözés vádjával szabálysértési eljárás indult.

A VII. kerületi önkormányzat az akciót „nemtelen eszköznek” minősítette, és kifogásolta, hogy korábban a Centrum Csoport képviselői nem keresték meg őket hivatalosan.

A kezdeményezés mellé állt több civil szervezet és közéleti személyiség is, támogatásukat szolidaritási nyilatkozatban fejezték ki.

A Kazinczy utca 41-ben jelenleg hajléktalanoknak tart fenn menedékhelyet a kerületi önkormányzat, és várhatóan tavasszal megkezdődik az épület bontása.