Dadaista performansszal az erőszak ellen

2005.10.02. 14:20
Az ifjú forradalmárok azt állítják, lehallgatták őket, pedig még az akkumulátort is kivették a mobiljaikból. Ennek ellenére szombaton újabb rohamra indultak egy hetedik kerületi ház ellen. Cél a független kultúra és a szabad héderezés. A rendőrség vasárnap délután négykor érkezett.

Szombaton délután indított újabb forradalmi rohamot az Úttörőház elfoglalásáról elhíresült Centrum csoport. A baloldali érzelmű fiatalokból álló társaság hosszú előkészítés után újabb belvárosi épületben, a Kazinczy utca 41-ben próbálja meghonosítani a foglaltház kultúrát. A lepusztult épületeket kultúrával és mozgalmi jellegű héderezéssel életre keltő aktivisták elé azonban már egy héttel a roham előtt akadályokat gördített az arctalan hatalom.

Lehallgatás


Tekintse meg képeinket!

A hatalom valójában nem volt teljesen arctalan. Egyszerű munkások dolgoztak az épületen, éppen azon a napon, amikor a centrumosok elkezdték volna a "befoglalást". Az aktivisták furcsállták, hogy mindez ráadásul vasárnap történik, a lázas munkát pedig később nem is folytatták. Az aktivisták teóriája szerint az egész csak látszattevékenység volt, azért, hogy az önkormányzat később bizonyíthassa, nem elhagyott épületet akarnak elfoglalni a fiatalok.

Helyszínen a rendőrség
Vasárnap délután négykor az Index információi szerint lakossági bejelentésre kivonult a rendőrség a Kazinczy utca 41. számú ház elé. A helyszínen tartózkodó munkatársunk beszámolója szerint jelenleg a rendőrség és az önkormányzat képviselői tárgyalnak a házfoglalókkal, akik körülbelül ötvenen lehetnek az épületben.

A ház előtt további húsz-huszonöt társuk várakozik. Utóbbi csoport bejutása azért nem lehetséges, mert a házfoglalók az épület ajtaját lelakatolták, és nem engedik be a rendőrséget, a hatóság viszont a szimpatizánsokat nem engedi a bejárathoz.

Hat óra után az erzsébetvárosi önkormányzat képviselője megállapodott a házfoglalókkal, akik miután ígéretet kaptak arra, hogy az önkormányzat holnap tárgyal velük egy alternatív kulturális központ létrehozásáról, elhagyták az épületet. A készenléti rendőrség helyszínre érkezett egységeinek bevetésére és a hat óra után feltűnő rabszállító autóra így nem volt szükség.

"Valószínűleg beépített embere lehetett nálunk a hatóságnak, esetleg lehallgattak minket" - latolgatta az információk kiszivárgásának lehetséges módjait a Centrum médiaigazgatóságának munkatársa egy titkos helyre szervezett találkozónkon. "Pedig nagyon vigyáztunk, a megbeszélésen kikapcsoltuk a mobilokat és még az akkumulátorokat is kivettük. Volt arra példa, hogy néhányunk levelei, például a NATO-csúcs idején, sérülten érkeztek."

A másik teória szerint a házfoglalási akcióra azért derült fény idő előtt, mert a hetedik kerületi önkormányzat amúgy is végigjárta üresen álló épületeit, és itt aktivitás nyomaira bukkant.

Permanens forradalom

A Centrum csoport elképzelései egyébként nem változtak az Úttörő áruház óta. A cél továbbra is az, hogy beköltözzenek egy üresen álló házba, ott kulturális programokat szervezzenek, amik végén a szervezők, esetleg a résztvevők is a házban térnek nyugovóra. Mindezzel bekapcsolják a város vérkeringésébe a lepusztuló negyedeket és üresen álló épületeket, helyet biztosítanak a független tehetségeknek és közösségi teret hozva létre értelmes alternatíváját kínálják a playstationozásnak, shoppingolásnak és egyéb elidegenedett szórakozási formáknak.

Az előző akcióval szemben ezúttal azonban nem költöznek ki bemondásra. A tavaly novemberi megmozdulás ugyanis úgy ért véget, hogy az Úttörőház épületének tulajdonosa a foglalás után nem sokkal kijelentette, hogy bár szimpatizál a fiatalok céljaival, és ha tehetné, talán maga is beköltözne kedvenc pokrócával az egyik lepattant szobába, de sajnos már előre rögzített tervei vannak az épülettel, így a házfoglalóknak távozniuk kell. A forradalmárok udvariasan visszavonultak, az épülettel viszont egy éve nem történt semmi.


Klikk a képre!

A Centrum ezúttal már nem magán-, hanem önkormányzati tulajdonban álló, információik szerint három éve üresen álló épületet választott magának. Kiderítették, hogy az ingatlanra sem bontási, sem egyéb tervek nem készültek. A mozgalmárok az önkormányzat aktivizálódása miatt elvetették a kétlépéses házfoglalást. Eredetileg egyhetes takarítás és költözés után hívták volna meg a közönséget és a sajtót a megnyitóra.

Csavard fel a szőnyeget

Az új tervvel összhangban a megnyitó napján, azaz tegnap a csoport a média és az érdeklődők jelenlétében lépte át először a ház küszöbét. A kétnapos nyitóesemény első programja a takarítás volt, amely során a csoport tagjai és a tőlük nehezen megkülönböztethető szimpatizánsok nagy zsákokba gyűjtötték az udvaron felhalmozott sittet és építési törmeléket, kisöpörtek az egykor üzemi konyhának, munkaszolgálatosok érdekvédelmi szövetségének és ingatlanközvetítőnek otthon adó ház helyiségeit, helyrepofozták az épület áram- és vízellátását. Ez utóbbihoz pedig még csavarkulcs sem állt a rendelkezésükre.

A házfoglalók a squat helyszínének kiválasztásakor gondosan ügyeltek arra, hogy ne egy életveszélyesnek nyilvánított épületbe költözzenek be, ahonnan a rendőrség éppen a testi épségük védelmére hivatkozva rakhatná ki őket, így a Kazinczy utca 41 szám alatti ház csak néhány helyen van aládúcolva, és az utca felől is csak a kitört ablakok árulkodnak az elhagyatottságáról.

A takarítás után itt vasárnap este öttől ingyenes, bárki számára látogatható koncertek lesznek, iparművészeti egyetemre járó hallgatók fotóiból válogatott kiállítás, meg falfestés és szeretetet. Már persze, ha a szombat délután a ház előtt feltűnő, majd vadul mobilozni kezdő kopasz férfi (aki a csoport tagjai szerint biztos az önkormányzat embere), nem hívja ki rájuk a karhatalmat.

Dadaista performansz


Klikk a képre!

A hatóságok esetleges fellépésére persze sajátos ellenállási tervet dolgoztak ki. Mivel a megnyitóra mindenki szabadon beléphet, nem gondolhatnak az elbarikádozásra. Így erőszakos fellépés esetén az aktivisták dadaista performansszal védekeznek: az esetleges agresszió esetén is folytatják azt a tevékenységet, amibe belekezdtek. Akik takarítottak, azok folytatják a sepregetést, hiába lökdösik őket, akik pedig fényképeket ragasztottak a falra, azok a kitoloncolás közben elért tárgyakra rögzítik a kiállítás darabjait, sajátos tárlatot hagyva hátra az esetleges látogatóknak.

Informátorom elmondta, valószínűleg könnyebb lenne egy városszéli épületet elfoglalni, de mivel nem lakó squatot, hanem kulturális központot terveznek rendszeres programokkal és látogatókkal, gondolniuk kell a megközelíthetőségre.

A cél egyébként egy "független kulturális központ" létrehozása, mivel ilyen kevés van az országban, tudtuk meg, A független kultúra mibenlétét firtató kérdésünkre a mozgalmár kifejtette, a legtöbb művészt az állam támogatja, akiket pedig nem, azok a tőkétől kapnak pénzt. Tehát az a független kultúra, amit az alkotó maga finanszíroz, értetlenkedtünk, hiszen nem kell foglaltház ahhoz, hogy valaki ingyen dolgozzon. Kiderült azonban, hogy ők az ilyen művészek számára megnyilvánulási lehetőséget biztosítva segítik a független kultúra fennmaradását.

A Centrum egyébként már nem teljesen egyedül lengeti Magyarországon a foglaltház-mozgalom zászlaját. A médiaigazgatósági tag elmondta, szimpatizálnak a Tűzraktárral, sőt, néhányan mindkét kezdeményezésben részt vesznek. A Centrum azonban a megalkuvások nélküli forradalom híve, és ahogy azt a nyugati squatok teszik, nem akar függeni semmilyen tulajdonostól.