Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A Fidesz nem viszi a lisszaboni panaszokat az Európa Tanács elé

2003.06.24. 07:30
A módosított kedvezménytörvény elfogadásával okafogyottá válik a strasbourgi Európa Tanács közgyűlése elé szerdán kerülő Jürgens-jelentés - írja a Népszabadság. A dokumentum ugyanis az Orbán-kormány idején elfogadott jogszabálynak épp azokat a passzusait bírálja, amelyek az új törvényből már kimaradtak. A lap értesülései szerint a Fidesz nem szándékozik a jogsértési ügyekben illetékes testület előtt is felvetni a lisszaboni határozatban összegyűjtött panaszokat.
"Ahogy a Jürgens-jelentés a bizottsági viták után már csak tartalmatlan váz, a kedvezménytörvény módosított változata is legfeljebb csak jelzésértékű" - közölte Surján László (Fidesz). A Népszabadságnak nyilatkozó képviselő szerint a magyar külpolitika az engedményekkel sem érte el, hogy Szlovákia támogassa a törvényt. "A következő napokban majd kiderül, hogy az érintett országok hogyan reagálnak."

"Meg fogom kérdezni az ET-re érkező szlovák államfőt, hogy a módosított törvény és a Jürgens-jelentés elfogadása után milyen kifogása lehet még Szlovákiának - hacsak nem kizárólag belpolitikai okok motiválják" - közölte lapunkkal Eörsi Mátyás, az ET-közgyűlés liberális frakciójának vezetője. Az eredeti törvényre nemmel szavazó SZDSZ politikusa szerint Magyarországon a pártja által képviselt álláspont szigetelődött el, Strasbourgban viszont Fidesz és MSZP egykori megfontolásai kerültek kisebbségbe. Eörsi elmondta: Európa számára az ET által is mindinkább szorgalmazott autonóm régiók jelenthetnek megoldást a kisebbségi problémákra.

Óvatosabb lett a Fidesz

A Fidesz a magyarországi belpolitikai vihar után láthatóan óvatosabbá vált, - írja a napilap - mert el akarja kerülni a kudarc kockázatát, és nem terjeszti az egyébként erre hivatott Európa Tanács elé az állítólagos magyarországi jogsértések ügyét. Braun Márton (Fidesz) a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a Kereszténydemokrata Internacionáléval elfogadott határozat célja csupán az volt, hogy felhívja a kormány figyelmét a jogsértésekre. Ha azokat kivizsgálják, a Fidesz elérte célját, és nincs szükség további fórumokra.