Piroska
-2 °C
5 °C

Országszerte sztrájkolnak az iskolák is

2007.11.21. 06:33
Több száz iskola is csatlakozik a szerdai vasútassztrájkhoz. A szakszervezet szerint minden megyében és minden fővárosi kerületben lesz olyan iskola, ahol sztrájkolnak. A minisztérium szerint a gyermekek felügyeletéről a sztrájktól függetlenül gondoskodni kell.

Százas nagyságrendben csatlakoznak az oktatási intézmények a szerdai sztrájkhoz, jelentette be Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Van olyan hely, ahol a pedagógusok száz százaléka nem veszi fel a munkát, s nem pedagógus dolgozók is jelezték csatlakozási szándékukat. A résztvevők 10-15 százaléka jelzett 6 órás sztrájkot, a többi helyen egy-két órás lesz a munkabeszüntetés.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján minden iskolaigazgató maga mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák.

Abban az esetben, ha a bejárók magas száma miatt az igazgató arra a következtetésre jut, hogy aznap nem folytatható az oktatás, a közoktatásról szóló törvény alapján rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el. Ha erre nincs szükség, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat az alól, hogy gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. Ez azt jelenti, hogy az óvodák, iskolák, kollégiumok kötelesek megtenni minden intézkedést a gyermekek, illetve a tanulók testi épségének megóvása céljából. A nevelési-oktatási intézmények ennek megfelelően nem zárhatják ki a gyermeket, a tanulót az óvodából, iskolából, kollégiumból, állítja a minisztérium.