Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Vádat emeltek egy fideszes képviselő ellen

2005.10.27. 15:33
Áll vádlói elé Sümeghy Csaba fideszes képviselő, aki ellen - tizennegyed magával együtt - az ügyészség vádat emelt. A képviselő gyanúsított társa a Szlávy-gyilkosság egyik vádlottja is.

"Az ügyben már a meggyanúsítás is csalódás volt számomra, mert csődbűntettet soha nem követtem el, és jogilag nem is követhettem el" - írja közleményében Sümeghy Csaba fideszes parlamenti képviselő.

A Békés Megyei Hírlap és a Magyar Narancs szerint Sümeghy ellen egy gazdasági ügyben a gyulai bíróságon vádat emelt az ügyészség. A hírt sem az ügyészség, sem a Békés Megyei Bíróság nem erősítette meg.

Vád: csődbüntett

Az úgynevezett BCB-ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) október elején vádat emelt 14 személy ellen csődbűntett és más bűncselekmények miatt.

A képviselő érintettsége a korábban tulajdonában lévő békéscsabai BCB Egyesült Textil Művek Rt. gazdálkodásával összefüggő csődbűntett, és más bűncselekményekkel kapcsolatban merült fel.

A vád szerint Sümeghy Csaba az 1997 óta tulajdonában lévő céget 2000 márciusában átruházta egy magánszemélyre, akit tulajdonosként be is jegyeztek a cégbíróságon. A társaság hitelezői adóssága ekkor már jelentősen meghaladta a cég vagyonát. Ugyanakkor a tulajdonosi jogokat valójában két másik magánszemély gyakorolta, akikkel a képviselő megállapodott, hogy a működés során a felszabaduló pénzeszközöket egymás között elosztják.

Egyszer csak lett egy ingatlana

2000 októberében a mintegy másfél milliárdos tartozással rendelkező céget csődeljárás alá vonták, azonban ingatlanait meghatározott társaságoknak és magánszemélyeknek adták el, akik úgy jutottak tulajdonjoghoz, hogy azért nem fizettek.

Sümeghy Csaba így tulajdonosa lett egy általa ingyen bérelt ingatlannak, amelyet korábban a cég részvényeinek általa megjelölt vételárának teljesítéseként kapott. A képviselő közrejátszott abban, hogy meghiúsuljon a BCB Rt. hitelezőinek kifizetése, terhére körülbelül 50 millió forint róható, mondta a KÜNYH vezetője tavaly decemberi sajtótájékoztatóján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Igazgatóságának Békés megyei szerve 2001 óta folytatott nyomozást az ügyben és az eljárás addigi adatai szerint a BCB cégcsoport 2000-ben már fizetésképtelen volt, a veszteséget azonban további negyedmilliárd forinttal növelték vagyonkimentő magatartással, így például cégcsoporton belüli és külső átszámlázásokkal, színlelt szerződésekkel, valótlan tartalmú bizonylatokkal, valamint a hitelek fedezetéül lekötött vagyontárgyak elvonásával.

Képben a Szlávy-gyilkosság gyanúsítottja is

Tavaly áprilisban a Legfőbb Ügyészség annyit közölt, hogy a KÜNYH egy országgyűlési képviselő érintettségét is vizsgálja egy 250 milliós békéscsabai csődbűntett kapcsán, amelyben a Szlávy-gyilkosság ügyében előzetes letartóztatásban lévő W. László is gyanúsított.

Sümeghy Csaba az eset kapcsán a parlamentben azt hangsúlyozta: nem írt alá gyanút képező fiktív szerződést, hanem olyan befektetői körrel kötött megállapodást, akik "galád módon becsapták". Hogy tisztázza magát, a képviselő az év elején maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

"Nem bújtam tehát a mentelmi jog mögé, szemben azzal, ahogyan azt már több szocialista politikustól is megszokhattuk. Mint ahogyan korábban is, úgy most is megerősítem: tiszta lelkiismerettel állok a bíróság elé. Biztos vagyok abban, hogy a független magyar bíróság előtt - hasonlóan több, alaptalanul megvádolt fideszes képviselőtársamhoz - meg tudom védeni az igazamat."

Az ügy tárgyalása várhatóan jövőre kezdődik meg.