Hella
16 °C
28 °C

Vált-e az SZDSZ villamosügyben?

2001.02.25. 21:28
A főváros idei költségvetése is veszélybe kerülhet azzal, hogy ha az SZDSZ hétfői ülésén ,,teljesen" felmondja az MSZP-vel hét éve fennálló koalíciót. A szakadáshoz a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról szóló döntés vezetett, amit az MSZP és az Fidesz-MDF-MKDSZ frakció megszavazott, az SZDSZ-MIÉP páros nem. A szabad demokraták hétfőn döntenek a város irányításának és a koalíciónak további sorsáról. Demszky eközben kezdeményezte, hogy újratárgyalják a döntést, amit az MSZP nem tart elfogadhatónak. A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: kisebbségi kormányzásban nem támogatják a szabad demokratákat, és üdvözölnék Demszky Gábor lemondását.
Kisebbségi kormányzás esetén a közgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz-MDF-MKDSZ nem támogatja a szabad demokratákat - jelentette ki Tirts Tamás, a képviselőcsoport vezetője hétfőn. A frakcióvezető szerint Demszky Gábor főpolgármester, egy minipárt élén ma már nincs abban a helyzetben, mint 1999-94 között, így kénytelen lesz kiegyezni a szocialistákkal, ha például a költségvetést kívánja elfogadtatni. A frakció üdvözölné Demszky Gábor lemondását.

Tirts szerint egy előrehozott önkormányzati választás lehetőséget nyújtana arra, hogy Budapest élére egy, a főváros ügyeivel érdemben foglalkozni tudó vezető kerüljön, amire a jelenlegi főpolgármester képtelen. A költségvetést a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció jelenleg beterjesztett formájában nem támogatja: a képviselőcsoport a BKV támogatásával, a környezetvédelemmel és az útfelújításokkal kapcsolatban adott be módosító indítványt.

A MIÉP Grespikez fordul

A hannoveri villamosbeszerzéssel kapcsolatosan a fővárosi MIÉP a Közigazgatási Hivatalhoz és a Közbeszerzési Bizottsághoz fordul jogorvoslatért, mivel álláspontunk szerint a döntési folyamat - akár a közgyűlési döntés, akár a közbeszerzési folyamat - törvénysértő volt. Bánovics Tamás és Schuster Lóránt közleményében kijelenti, a MIÉP elfogadhatatlannak tartja, hogy a költségvetést érintő 7 milliárd forintos előterjesztést a döntés előtt néhány órával kapják meg a képviselők.

Demszky újratárgyalná a döntést, az MSZP ezt szükségtelennek tartja

Demszky Gábor főpolgármester még szombaton jelentette be, hogy az önkormányzati törvényben biztosított jogával élve kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés tárgyalja újra a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról született döntést. A közlemény utal arra, hogy ez esetben a közgyűlésnek 15 napon belül újra kell döntenie a kérdésben. A sajtóiroda szerint valószínű, hogy erre rendkívüli közgyűlésen kerül sor.

Kis villamosvásárlás-történet
A villamosok ügye tavaly ősz óta lebegett. A Vajda Pál (MSZP) által felkarolt hétmilliárdos ötlet a főpolgármesteri kabinet tavaly november 27-i ülésén tárgyalt a hannoveri villamosok beszerzési lehetőségéről - írja a Népszabadság. Később a BKV tárgyalásokat indított az ajánlattevő Ferrostaal AG-vel, így került egy megállapodás a közgyűlés elé. A villamosvásárlást azonban Atkári János (SZDSZ) pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes nem tartotta komolyan megfontolásra érdemesnek. Vajda végül is egyéni indítványként terjesztette a kérdést a Fővárosi Közgyűlés elé. A Fidesz politikusai egy ideig nem foglaltak állást az ügyben, a közgyűlés napján azonban megszavazták a villamosvásárlást.

Forrás: Népszabadság

Az MSZP szerint nincs szükség arra, hogy a hannoveri villamosok vásárlásának ügyét újratárgyalja a közgyűlés. Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető szerint a fővárosnak február 28-ig kell választ adnia a hannoveri ajánlatra, ezért, ha a közgyűlést azután hívják össze, valójában okafogyottá válik a döntés. Ha a főpolgármester meghirdeti a rendkívüli közgyűlést, akkor az MSZP ott lesz, de szerinte nincs olyan körülmény, amely miatt megváltoztatnák álláspontjukat.

A csütörtöki események nem veszélyeztetik az egyes kerületekben a szabad demokrata részvétellel működő koalíciókat, mivel az SZDSZ helyi politikusai a kerületekben az ottani feladatok megoldását tekintik elsődlegesnek, nem rendelik alá tevékenységüket "a nagypolitika ingadozásainak" - adta ki közleményében az SZDSZ fővárosi elnöksége.

Az SZDSZ szerint bármi megtörténhet

Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy a fővárosi koalíciót felmondottnak tekintik, miután a szocialisták a Fidesz-MDF-MKDSZ frakcióval karöltve - az SZDSZ-szel ellentétben - megszavazták a Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes előterjesztését a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról. A szavazáson az SZDSZ-szel szavazott a fővárosi MIÉP-frakció. Három szabad demokrata képviselő tartózkodott, ketten pedig nem vettek részt a szavazásban.

Demszky szerint - aki már a kisebbségi kormányzást is bejelentette - elkapkodott döntés született, amit szerinte pályáztatásnak kellett volna megelőznie. Az SZDSZ hétfői képviselőcsoport-ülésén dönt a koalíció további működéséről. Bőhm András szabad demokrata frakcióvezető szerint elvileg minden elképzelhető, tehát a koalíció további fenntartása is.

A vita tárgya
Európa egyik legmodernebb közlekedési vállalatát, a hannoveri ÜSTRA-t a Világkiállítás infrastrukturális fejlesztéseikor új, TW2000-es - ,,Ezüstnyílnak" becézett - modern városi vasúti kocsikkal szerelték fel. Így vált feleslegessé 75 darab 1975 és 77 között gyártott TW6000-es sorozattípusú villamos. Az Index helyszíni tudósítója naponta többször is használja azokat a villamosokat, amelyek állapotát egy független német mérnökökből álló bizottság "jó" és a "nagyon jó" között értékelte.

Villamosteszt

A szocialisták ennek ellenére nem tekintik felbomlottnak a fővárost vezető koalíciót, addig legalább is biztosan nem, amíg erről írásos értesítést nem kapnak. Lépésüket szakmai okokkal indokolják - nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető csütörtökön.

A koalíció felbomlása esetén a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció rendelkezne a közgyűlésben a legtöbb képviselővel (22), őket követnék a szocialisták (20) és csak ezután következne az SZDSZ (19) és a MIÉP (6).

Veszélybe kerülhet a főváros idei költségvetése

A koalíció szakadásához is vezethető vitában könnyen veszélybe kerülhet a főváros idei költségvetése (amiről a héten készültek szavazni a képviselők). Szakadás esetén ugyanis kizárólag a Fidesz segítségével fogadhatná el a Fővárosi Közgyűlés Budapest büdzséjét, erre azonban szinte semmi esély nincs. A Fidesz elképzelhetetlennek tart bármiféle együttműködést Demszky Gáborral és pártjával - közölte Tirts Tamás pénteki közleményében.

Fideszes vélemények szerint a koalíció esetleges felbomlása nem fogja döntően megváltoztatni a főváros politikáját, hiszen a kisebbségben kormányzó SZDSZ az MSZP külső támogatásával továbbra is képes lesz megőrizni a vezetést. A MIÉP-es Zsinka László szerint az SZDSZ - a 2002-es választásokat szem előtt tartva - azzal akar választókat meghódítani a Fidesztől, hogy élesen elhatárolódik a szocialistáktól.