Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szalay Gábor iratai tűntek el a BM-ből

2002.09.06. 12:44
Az Index információit megerősítve Szalay Gábor, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára elismerte, hogy ő az az SZDSZ-es kormánytag, akinek aktája 1995-ben eltűnt a BM irattárából. A Fidesz vezetői szerint a Mécs-bizottság - amelynek munkájában az ellenzék nem vesz részt -szelektív nyilvánosságpolitikát folytat, mert a kormánytagról szóló dokumentumok hiánya nem került szóba az elmúlt hetek vizsgálatai során. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke úgy véli, az iratok eltüntetése azt jelzi, veszélybe került az ország nemzetbiztonsága, és a rendszerváltás óta szándékosan előidézett káosz uralkodik ezen a téren.
Szalay Gábor a '70-es évek végétől a '80-as évek végéig megszakításokkal együttműködött a Belügyminisztérium III/II-es csoportjával - ezt maga az SZDSZ-es politikus jelentette be pénteken délután pártja székházában tartott sajtótájékoztatóján, megerősítve az Index korábbi információját. Szalay, aki egyben a gazdasági tárca politikai államtitkára is, hétköznapinak és banálisnak nevezte saját történetét.

Komoly ellentétek

A rendszerváltás utáni kormánytagok esetleges nemzetbiztonsági érintettségét vizsgáló bizottság szabad demokrata elnöke elhallgatta a párttársáról az iratok eltűnéséről szóló információt - állította Áder János, az Fidesz megbízott elnöke.

Szalay Gábor
Áder a Fidesz sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a parlamenti bizottság elnöke az üggyel kapcsolatban tett nyilatkozata és az átvilágító bírák soros elnökének kijelentése között "komoly ellentét feszül". Mécs ugyanis csütörtökön azt állította, hogy a bizottság által bekért adatok szerint a szabad demokrata kormánytag anyagát az átvilágító bírákhoz vitték 1995-ben, és nem tudható, hogy miért nem került vissza a BM-irattárba. Gondos Imre azonban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az átvilágító bírákhoz nem érkezett meg a dosszié. Az ellenzéki politikus kérdéseket tett fel az ellenzék részvétele nélkül működő testületnek és a sajtónak. Áder szerint döntő kérdés, hol vannak a papírok, valamint hogy a sajtó miért nem találgatott olyan hevességgel az SZDSZ-es kormánytag esetében, mint tette azt az Orbán-kabinetnél.

Aki másnak vermet ás

Kövér László szerint a Mécs-bizottság kormánypárti része párthovatartozás alapján szelektálva sározta be az ellenzéki politikusokat. A politikus az Index kérdésére azt állította, hogy az adatvédelmi ombudsman alkotmányellenesnek minősítette a bizottság tevékenységét, az ellenzék ezért szünetelteti a bizottsági munkát, valamint nem kívánnak részt venni az "aki másnak vermet ás, maga esik bele" mottójú kormánypárti játékban.

Szalay-Berzeviczy Gábor életrajza
1943-ban született Szombathelyen. A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán szerzett bányaművelő mérnöki diplomát. l981-ben felsőfokú külkereskedelmi szaktanfolyamot végzett. Angol és francia felsőfokú állami nyelvvizsgával rendelkezik. Elvált, két felnőtt gyermeke van. 1967-1987 között a Tatabánya Szénbányák vállalatnál dolgozott, kezdetben beosztott mérnökként, később vezetői munkakörökben. 1974-től három évig Algériában vállalt munkát, majd 1982-1984 között Kuvaitban. 1988-tól 1997-ig a Haldex Vállalat (majd Rt.) vezérigazgató-helyettese. 1990-től országgyűlési képviselő. Először Komárom-Esztergom megye 1. számú választókerületében választották meg, 1994-ben az SZDSZ megyei listájáról, majd 1998-ban és 2002-ben az SZDSZ országos listájáról jutott a Parlamentbe. 1990 óta tagja az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának, 1992 óta az Európai Integrációs Ügyek Bizottságának tagja, illetve alelnöke. 1990-től a Magyar Országgyűlés gazdasági szakértője az EFTA tagországok parlamenti kollokviumain, 1992-től az Európai Közösségi Ügyek különbizottságának alelnöke. 1994-1998 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált magyar küldöttség tagja, majd helyettes vezetője. 1997-től frakcióvezető-helyettes.

Kövér a nemzetbiztonsági bizottságban kívánja tisztázni az ügy részleteit, és ezért meghívja Gondos Imrét, valamint Markó Györgyöt, a Történeti Hivatal elnökét és Kuncze Gábort, a Horn-kormány belügyminiszterét. A volt titkosszolgálati miniszter tervezi a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóinak meghívását is. Az Index információ szerint egyébként a vitatott iratok Szalay Gábor, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára múltjáról szólnak. Az egyébként nem derült ki, hogy Kövér László, illetve Demeter Ervin, volt titokminiszterek honnan szereztek információt a szabad demokrata politikus iratairól.