Sára, Márió
2 °C
6 °C

Februárban kezdődik a népszámlálás

2001.01.19. 18:40
Hamarosan kezdődik a 2001. évi népszámlálás. Az önkormányzatok már kijelölték a számlálóbiztosokat, és a Központi Statisztikai Hivatal felkészítette őket az esetlegesen felmerülő problémákra.
A jövő hónap elején kezdődik az ez évi magyarországi lakosság és lakóhelyösszeírás. A népszámlálásban való részvétel kötelező, a számlálóbiztosokat be kell engedni a lakásba. Abban az esetben ha a számláló az ügyfél hibájából nem tudja elvégezni a munkáját, akkor a helyileg illetékes jegyző eljárás indít adatszolgáltatási kötelezettség megtagadása címén és pénzbírságot ró ki. Ha valamilyen ok miatt a népszámláló nem jut be a lakásba, akkor ezt jelzi a lakók felé és egy későbbi időpontban visszajön. Vidéken például komoly gondot okozhatnak a házőrző kutyák, és a számlálóbiztos nem kötelezhető, hogy testi épségét kockáztassa. Extrém esetekben, ha például a lakó külföldön tartózkodik, vagy kórházban van, akkor bármely nagykorú hozzátartozója megadhatja az adatait.

Nyolcvan százalékos megbízhatóság

A közölt adatok valódiságának igazolására semmilyen adatot nem kérnek. Az összesítés után az adatlapokat meg is semmisítik. Tehát a végeredményt nem lehet visszaellenőrizni. Éppen ezért a népszámlálást csak mintegy nyolcvan százalékos pontosságúnak ítélik.

Sok nyugdíjas és tanár végez felmérést

A számlálóbiztosokat a jegyző választja ki, és a Statisztikai Hivatal által szervezett 4-6 órás tanfolyamon vesznek részt. Általában megnyerő, jó kapcsolatteremtési képességekkel rendelkező személyeket választanak ki. A jelentkezésnek két törvényileg szabályozott kritériuma van: a nagykorúság és a magyar állampolgárság. A számlálást végző gárda túlnyomórészt önkormányzati dolgozókból, pedagógusokból, szociológusokból és nyugdíjasokból áll. Az első két csoportot általában a hivatal kéri fel, személyes ismeretség alapján. A nyugdíjasok jó kereset-kiegészítésnek tartják a népszámlálást.

Csak a kérdőívet lehet kitöltetni

A szociológusok a tereptanulmány lehetősége miatt jelentkeznek. Annak ellenére, hogy az adatokat nem összesíthetik és nem használhatják fel semmilyen tudományos munkához. A Központi Statisztikai Hivatal által kibocsátott lapokon kívül semmilyen kérdőívet nem lehet kitölttetni. Sem pártpolitikai sem piackutatással kapcsolatos felmérést nem lehet végezni a népszámlálással együtt. A kérdőív teljes kitöltése sem kötelező, mert az adatvédelmi törvény rendelkezései alapján a különleges adatok csoportjába utaltak három kérdéskört. A vallást, a nemzetiséget és a testi fogyatékosságokat firtató kérdésekre nem kell válaszolni.