Huba
19 °C
33 °C

Leváltották Szanyit kormánymegbízotti posztjáról

2004.07.08. 14:46
Menesztette Szanyi Tibort a vidékpolitikai kormánymegbízotti tisztségéből Medgyessy Péter, a szocialista politikus FVM-es politikai államtitkári posztját a kormányfő döntése nem érinti. Az Index úgy tudja, azért kellett távoznia posztjáról Szanyinak, mert nem tudott megfelelő vidékfejlesztési stratégiát a kormány asztalára rakni.
Leváltotta a kormányfő posztjáról Szanyi Tibort, akit korábban vidékpolitikai kormánymegbízottnak nevezett ki - értesült az Index. Az Index úgy tudja, Szanyinak azért kellett távoznia, mert többszöri nekifutásra sem sikerrült olyan vidékfejlesztési programot a kabinet elé terjesztenie, amely elnyerte volna a miniszterelnök és a miniszterek többségének tetszését.

Államtitkár marad

Szanyi Tibor ugyanakkor továbbra is a földművelési tárca politikai államtitkára marad. Az új vidékpolitikai kormánymegbízott személyéről még nem született döntés.

Szanyi tisztségének létrehozásáról tavaly július 2-i ülésén döntött a kabinet. A kormányülést követő tájékoztatón Gál J. Zoltán azt mondta: a vidékpolitikában hatékony intézményrendszerre, és a különböző szakterületek összehangolására van szükség. Elmondta, hogy létrejön egy vidékpolitikai koordinációs testület is, amely szakmai, társadalmi és gazdasági kérdésekben foglal állást.

Gál J. Zoltán akkori közlése szerint a grémium tagjait a kormányfő kéri fel. A szóvivő bejelentette egy évvel ezelőtt azt is, a falu- és vidékpolitikai feladatok összehangolására egy, az érintett tárcák politikai államtitkáraiból álló vidékpolitikai munkabizottság is megalakul.

Az FVM sajtóosztálya nem kívánt reagálni információinkra, mivel a tisztséget nem a tárca, hanem a miniszterelnök hozta létre.