Klaudia
-4 °C
2 °C

Visszavennének a tempóból kormányzati negyed ügyben

2006.11.20. 17:22
Halasztanák a döntést a kormányzati negyed ügyében a budapesti szocialista országgyűlési képviselők. A frakciócsoport hétfői találkozóján azt javasolta a kabinetnek, néhány hetet fontolgassa még a végleges helyszínkijelölés előtt az egyes területek előnyeit és hátrányait.

Az MSZP parlamenti frakciójának budapesti képviselőcsoportja hétfői megbeszélésén azt javasolta a kormánynak, hogy várjon a kormányzati negyeddel kapcsolatos végleges döntéssel.

Szanyi Tibor az Index kérdésére elmondta, hogy a képviselők a Kincstári Vagyoni Igazgatóság projektfelelősének jelenlétében vitatkoztak a beruházás várható hatásairól. A képviselő szerint a kormánynak figyelembe kellene vennie, hogy az egyes helyszínek milyen hatással lennének a főváros fejlődésére. A képviselők három lehetséges forgatókönyv előnyeit és hátrányait elemezték - mondta Szanyi. Felvetődött, hogy jó-e Budapest egészének, ha a minisztériumok új irodában költöznek ugyan, de lényegében maradnak ugyanott, a Belvárosban. A szocialisták megvizsgáltak két alternatív lehetőséget is: milyen hatása lenne, ha a kormányzat délre, vagy ha északra költözne a városon belül.

Az MSZP-s honatya szerint például olyan alapkérdések tisztázása is segíthetné a kérdés eldöntését, hogy a minisztériumoknak inkább valóban a parlamenttel kell könnyebb közlekedési kapcsolatban maradnia, vagy a repülőtér megközelíthetősége a fontosabb. Ha ugyanis a repülőtér, akkor a dél-pesti helyszín sokkal több haszonnal járhat, állította Szanyi, hiszen a későbbiekben rendkívül kedvező hatást gyakorolna Csepelre és a dél-budai részekre is.

Az Index információi szerint a kormányzati negyed ügyében a kormányzat akár a héten meghozhatja a döntést. A KVI november 8-án zárult helyszín-kijelölő pályázatán három lehetséges területet, a Nyugati és a Déli pályaudvart, vagy a Lágymányosi hídtól délre fekvő DunaCity projektet javasolta a kabinetnek.