Sára, Márió
2 °C
6 °C

A rendőrség szerint nem kémkedtek Szatmáriék

2005.09.13. 15:09
Nem indít nyomozást a rendőrség a Szatmári házaspár ellen kémkedés gyanújával, mert nincs erre utaló adata a hatóságnak. A feljelentő Szerdahelyi Szabolcs titkosszolgálati iratokra hivatkozva tett bejelentést, a Nemzetbiztonsági Hivatal viszont úgy tájékoztatta a rendőrséget, hogy nincs bűncselekmény gyanújára okot adó információjuk.

Nem kémkedett a Szatmári-házaspár, legalábbis a Nemzetbiztonsági Hivatalnak nincs erre utaló adata, ezért a rendőrség elutasította a Deport 56 feljelentését, tudta meg az MTI kedden. Szerdahelyi Szabolcs, a Deport 56 elnöke az MTI rendelkezésére bocsátotta a rendőrség feljelentést elutasító határozatát. Ebben - amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője, Csizner Zoltán írt alá szeptember 1-jén - az olvasható: a kémkedés gyanúja miatt tett feljelentést elutasítja, mivel hiányzik a bűncselekmény gyanúja.

Nincs kémkedésről adat

A határozat indoklása szerint a Deport 56 (56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága) elnöke, Szerdahelyi Szabolcs feljelentést tett Szatmári Tibor és Szatmári Ildikó ellen kémkedés gyanúja miatt. A feljelentő a bűncselekmény bizonyítékaként a "Nemzetbiztonsági Hivatal anyagára" hivatkozott.

"A Nemzetbiztonsági Hivataltól kért és kapott tájékoztatás alapján Szatmári Tibor és Szatmári Ildikó tekintetében büntetőeljárás megindítására alapul szolgáló adatokkal nem rendelkeznek" - írja az osztályvezető.

Az Index megkereste a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékesét azzal, hogy cáfolták-e a Szatmári házaspár esetleges érintettségét, de a szakember csak megismételte a rendőrségnek írottakat, miszerint büntetőeljárás indítására okot adó cselekményről nincs információjuk. Ennek nincs köze a nemzetbiztonsági államtitkár által indított vizsgálathoz, amely a terveknek megfelelően szeptember végéig tart.

Elutasított feljelentés

Az MTI kedden megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát is. Szóvivője, Horváczy Emese az ügyről annyit közölt: valóban elutasították a feljelentést. A Magyar Nemzet még hetekkel ezelőtt adott hírt arról, hogy kiszorítottak egy akkor csak Sz. I. monogrammal illetetett hölgyet és férjét az országból, mert a román hírszerzésnek dolgoztak.

A lap akkor azt állította, hogy lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a kémnő intim kapcsolatot ápolt egy volt és egy jelenlegi miniszterrel, valamint a Határon Túli magyarok hivatalának volt elnökével. A házaspárról kiderült, hogy nem szorították ki őket az országból, igaz Szatmári Ildikó elhagyta a magyar közigazgatást, azaz a HTMH-t, míg férjének az RMDSZ budapesti irodavezetői posztja szűnt meg. A házaspár férfi tagja az Indexnek nyilatkozva is tagadta a kémvádat.