Auguszta
-4 °C
2 °C

Kövér szerint a kormányoldal felelős a kémsztoriért

2005.09.04. 13:15
Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke egyértelműen a kormányoldalt tette felelőssé a kémbotrányért. A politikus a rádió Vasárnapi Újság című műsorának, hangsúlyozta, hogy nem szabadott volna nyilvánosságra kerülnie az ügynek. A Vasárnapi Hírek cikke viszont a jobboldalra hárítja az ügyben a felelősséget.

A politikusokat és a kormányoldalt tette felelőssé a két hete útjára indított kémtörténetért Kövér László.

"A politikusoké a felelősség"

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke, az Orbán-kormány első titokminisztere a közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában elmondta, hogy a kémtörténetként emlegetett ügyben "mindenki, akinek tudomást kellett szereznie arról, hogy kivel áll kapcsolatban, az tudomást is szerzett. Onnantól kezdve pedig a politikusoké a döntés felelőssége, hogy mit kezdenek ezzel az információval."

Kövér szerint "nem a Nemzetbiztonsági Szolgálatoknál kell keresni a problémát, hanem azoknál a politikusoknál, akik ebbe a helyzetbe keveredtek". Hangsúlyozta, a kérdés akkor vált erkölcsi problémából politikaivá, amikor a helyzet az érintettek számára nyilvánvalóvá vált és a nyilvánosságra került.

'"Fél Románia rajtunk röhög"

Hangsúlyozta, ő azzal értett volna egyet, hogy az ügy ne kerüljön nyilvánosságra. "A probléma az, hogy ez az ügy nyilvános tárgyalás témájává válhat, pláne, hogy mondjuk fél Románia rajtunk kacag, mert a román nyelvű lapokban jelennek meg különböző, a Magyar Nemzetbiztonsági Hivatalhoz köthető információk, én ezt tartom bajnak és ez a politikusok, a kormányoldal felelőssége" - jelentette ki.

Hozzátette: a történtekben talán benne van az is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok szeretnék végezni normális munkájukat, szeretnének megfelelni a hivatásuknak, azok nem egy esetben - főleg amikor szocialista-liberális kormány van - azt látják, hogy munkájuk értelmetlen, ha hagyják őket egyáltalán dolgozni.

"De kitapintható a baloldali kormányok esetében, hogy az a hallgatólagos elvárás, hogy lehetőség szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok, különösen a gazdaságbiztonság fölött őrködő Nemzetbiztonsági Hivatal lehetőség szerint ne nagyon mozogjon, ne csináljon semmit, mert a végén még beleütközik olyan információkba, ami az éppen hatalmon lévők számára kellemetlenek" - fűzte hozzá Kövér László.

A kémtörténetet a jelenlegi kormányt rendszeresen bíráló Magyar Nemzet című napilap indította útjának augusztus 22-én, amikor arról írt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal leleplezett és kiszorított az országból egy házaspárt, amely állítólag a román titkosszolgálatnak dolgozott. A lap hozzátette, hogy a feleség intim viszonyba került több vezető kormánypolitikussal. A Magyar Nemzet által közölt információk alapján a magyar sajtó a Szatmári házaspárral azonosította be az állítólagos kémeket: a feleség, Szatmári Ildikó 2002-től Hiller István volt kulturális és Magyar Bálint oktatási miniszternek, valamint Bálint-Pataki Józsefnek, a HTMH lemondott elnökének volt munkatársa. A férj, Szatmári Tibor 2004 végéig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőjeként dolgozott Budapesten.

VH: A jobboldal a felelős

A magyarországi jobboldal felelősségét feltételezi a "kémtörténetben" legutóbbi számában a szocialistákhoz közelálló Vasárnapi Hírek. "Az ügy, ahogy a sajtótálalásokból kitűnik, a politikai paletta jobboldalán kapott gellert. A rendelkezésünkre álló részletekből még nem lehet az összképet kirakni, de a más ismert elemek szakértőink szerint sokatmondóak" - írta a lap Szatmári-dosszié: titoksértés "forró dróton"? című cikkében.

A Vasárnapi Hírek emlékeztetett arra, hogy a kémtörténetet a magyarországi sajtóban a Magyar Nemzet indította útnak. "Az újság tendenciózus-szarkasztikus állításokkal próbálta pótolni azt, ami az általa közölt jegyzőkönyvekből hiányzott: sem a Magyar Bálinttal, sem a Hiller Istvánnal folytatott beszélgetésekben egyik fél sem tesz olyan utalást, amely államtitokra vagy intim szexuális kapcsolatra vonatkozna" - állította a cikk, amely azonban nem közölt részleteket az Index által is ismertetett jegyzőkönyvek tartalmából.

Az újság szerint a Magyar Nemzet "közismerten szoros kapcsolatban áll a nagyobbik ellenzéki párttal, amelynek a képviselője Demeter Ervin, aki sajtójelentések szerint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában május 3-án olyan kérdéseket tett fel az NBH megbízottjának, amelyek az ügy alapos ismeretéről tanúskodtak".

Forródrót a román jobboldallal?

A román lapok közül a Cotidianul közölt beszámolót és egyúttal lehallgatási kartont is. Az újságnál a közléssel kapcsolatos tevékenységet, beleértve az elhárító szervekkel való kapcsolatfelvételt is, a magyarul jól beszélő Marius Cosmeanu fogta össze. "A lap a lehallgatási kartont állítása szerint beszkennelve kapta egy e-mail részeként olyan adatbázisból, amely a Magyar Nemzet birtokában van: szakértőink szerint ez a megjegyzés a magyar és román jobboldal közti forró drótra utalhat" - folytatta a Vasárnapi Újság.

A cikk kitért arra is, a Szatmári-ügy romániai tálalásában élen járt a Krónika című kolozsvári lap. A Vasárnapi Hírek szerint a lap magyarországi tulajdonosának főrészvényesét "baráti szálak fűzik Orbán Viktorhoz". "Az adott ügy szempontjából jelentősége lehet annak is, hogy a Szatmári házaspár nemcsak a blöffnek bizonyult lehallgatási jegyzőkönyvekben említett baloldali politikusokkal állt kapcsolatban, hanem sűrűn találkozott Fidesz vezetőkkel, ellenzéki kulcsemberekkel is" - fejezte be cikkét a Vasárnapi Hírek munkatársa.