Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A Szcientológia Egyház perli Péterfalvit

2006.08.24. 15:37
Elhalasztották csütörtökön annak a pernek az első fordulóját, amelyben a Szcientológia Egyház az adatvédelmi ombudsmantól azt akarja megtudni, ki nyilatkozott az általuk vallásgyakorlás eszközeként számon tartott e-meterről úgy, hogy az hazugságvizsgálatra is alkalmas.

Elhalasztotta a bíró a Szcientológia Egyház által Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman ellen indított pert, mert az ombudsman a tárgyaláson nem jelent meg. Pataki Árpád bíró a tárgyaláson ismertette azt az eseménysort, amely a pereskedéshez vezetett.

A történet évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a Szcientológia Egyház különféle berendezéseket hozott be Magyarországra, amelyek álláspontja szerint arra valók, hogy "segítsenek behatárolni a szellemi gondok vagy zaklatottságok azon területeit, amelyek a személy jelenlegi tudatossági szintje alatt találhatóak". Magyarán, a szerkezetet a Szcientológia Egyháztól segítséget kérő emberek kezébe nyomva a bőr fizikai-kémiai változásainak mérésével bárkiről megállapítható, mit titkol, mi a baja.

Veszélyben a jog

Idővel azonban az ombudsman vizsgálódni kezdett a szerkezettel kapcsolatban, mert a kuncsaftok adatait, és önrendelkezési jogát veszélyben látta, és mert a lapok arról írtak, hogy az e-meter nem más, mint egy lebutított hazugságvizsgáló.

Az egyház egy szakértői vizsgálatra hivatkozva többször is visszautasította a feltételezést, hogy nem hazugságvizsgálatra, hanem a fentebb már ismertetett kérdések megválaszolására használják a szerkezetet. Az ombudsman azonban egy másik szakértői véleményre hivatkozva májusban ajánlást tett közzé, amelyben megállapította, hogy a szerkezet használatát nem vizsgálhatja, de az nem zárható ki, hogy a berendezést hazugság vizsgálatára is használhatják, és egyben az adatvédelmi gyakorlat megváltoztatását kérte az egyháztól.

Ezután a Szcientológia Egyház kérte az ombudsmant, hogy ossza meg vele, milyen szakértői anyagra hivatkozik. Az ombudsman ezt megtagadta, mert szerinte irreleváns információ a honnan, az a fontos, hogy az egyház - mint adatkezelő - a törvényes határidőn belül válaszoljon az ajánlásra.

Kinek van titkolni valója?

Az egyház ezt nem tette meg, hanem bírósághoz fordult. Ennek a pernek az első tárgyalási napja lett volna csütörtökön. A tárgyalás előtt Szikinger István ügyvédtől tájékozódtunk, az egyház mit akar elérni. Szikinger szerint Péterfalvinak, ahogy maga is írta, nem lett volna joga a központi vallásgyakorlás és az ehhez szükséges eszköz vizsgálatára, és azt is per tárgyává tették, hogy az ombudsman közérdekű adatot titkol el előlük.

Péterfalvi szerint a szcientológusok keresete megalapozatlan, őt a törvény felhatalmazza, hogy ajánlást fogalmazzon meg. A döntést előkészítő anyag (az idézett szakértői vélemény) 10 évig nem nyilvános. "A közvélemény tájékoztatása nem esik egybe a felperes (Szcientológia Egyház) irat megismerésére vonatkozó érdekével" - fogalmaz Péterfalvi a viszont keresetben.

A bíró október 19-re halasztotta el a tárgyalást. Péterfalvi Attila külföldön tartózkodik, ezért nem volt ott a tárgyaláson.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!