Emőke
-4 °C
9 °C

Ombudsmani vizsgálat a Szcientológiai Egyháznál

2005.11.17. 20:03
Ombudsmanok vizsgálják a Szcientológiai Egyház módszereit, elsősorban egy hazugságvizsgálónak tartott készülékre kíváncsiak, amit az egyház rendszeresen alkalmaz; az egyház szerint nem azt vizsgálják, ki mond igazat, hanem a hozzájuk fordulóknak segítenek. Arról is érkezett bejelentés, hogy nemcsak személyes adatokat, hanem a hozzátartozókét is kérdezik az egyház kérdőívein; az ombudsmanok vizsgálata erre is kiterjed majd.

"A helyettes ombudsman és az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja a hazugságvizsgálatra emlékeztető berendezések használatát, ezért mindketten vizsgálatot indítottak" - hangzott el a TV2 Tények című műsorában csütörtökön.

A tudósításban Takács Albert helyettes ombudsman elmondta: komplex vizsgálatot végeznek, a mindenkire kötelező adatvédelmi szabályok érvényesülését vizsgálják. A műsorban elhangzott: a Szcientológiai Egyházban nemcsak műszerrel vizsgálják a hozzájuk fordulókat, hanem egy korábbi kérdőíven a hozzájuk fordulók szexuális életéről érdeklődtek, különös tekintettel a perverziókra és a partnerek neveire. A műsorban az egyház cáfolta, hogy hazugságvizsgálót használnának.

A hozzátartozókra is kíváncsi az egyház

Takács Albert az MTI-nek elmondta, több állampolgári bejelentés, panasz érkezett részben hozzá, részben az adatvédelmi biztoshoz arról, hogy a Szcientológiai Egyház tagjai személyes és különleges adatokat gyűjtenek. A rá vonatkozó hatásköri szabályozás miatt nem tud vizsgálatot folytatni egyházakkal kapcsolatban, viszont az adatvédelmi biztos adatkezelési szempontból vizsgálhatja az egyházakat is. Ezért döntöttek úgy, hogy Péterfalvi Attila vizsgálja az adatok tárolását, továbbítását, az adatvédelmi szempontoknak való megfelelést. Takács Albert pedig - szavai szerint - az emberi méltósággal, vallásszabadsággal, általános személyiségi jogokkal összefüggő oldalról "erősíti" az adatvédelmi biztos vizsgálatát.

Takács Albert elmondta, vizsgálják az adatfelvételek készítésének és kezelésének célhozkötöttségét, szükségességét, arányosságát. Arról is érkezett bejelentés, hogy nemcsak személyes adatokat, hanem a hozzátartozókét is tudakolják az egyház kérdőívein, ezért ennek szabályszerűségét is vizsgálják. Tisztáznia kell az eljárásnak azt is, hogy - a panaszoknak megfelelően - valóban használnak-e kedélyállapot-mérő vagy hazugságvizsgáló készüléket bizonyos információk kontrollálására az egyházban. Az ilyenfajta berendezések használatát a jog szigorúan szabályozza, csak különleges eljárásban szerezhetők be és csak a jogszabályban megjelöltek használhatják őket, nem juthat hozzá civil, társadalmi szervezet - tette hozzá Takács.

Az Elektropszichométer

Fritzlauf Lajos, az egyház vezető szerzetese az MTI-nek elmondta: nem tudnak az ombudsmani vizsgálatról. Hozzátette: nem végeznek adatgyűjtést, és hazugságvizsgáló berendezést sem használnak. Megjegyezte: az Országos Rendőr-főkapitányság szakértői véleménye szerint az egyház lelkészei által használt E-méter csak egy fiziológiai paramétert vizsgál, és nem alkalmas hazugságvizsgálatra. "Az E-méter segít a híveknek lokalizálni a lelkiismereti gyötrelem okait" - jelentette ki.

#alt#

A vitatott eszközről a következők állnak a Nemzetközi Szcientológia Egyház magyar nyelvű internetes oldalán: "Az auditálást egy vallásos tárgy használata segíti, amely segít az auditornak és a preclearnek megtalálni a lelki gyötrelem és szenvedés területeit. Ezt a vallásos tárgyat Elektropszichométernek, illetve E-méternek nevezzük.[...] Az E-méter a személy szellemi állapotát vagy szellemi állapotának változását méri, és így óriási mértékben hasznára van az auditornak, amikor segíti a precleart, hogy az megtalálja a kezelendő területeket. [...] Amikor az E-méter működik, és a személy fogja a méter elektródáit, egy parányi elektromos energia (kb. 1,5 volt - kevesebb egy zseblámpaelemben található áramnál) halad végig az E-méter huzalain, a személy testén, majd vissza az E-méterbe. Az elektromos áram annyira kicsi, hogy nincs testi érzet az elektródák tartása során."

Nemzetbiztonság is?

Az Index információi szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szeptemberi, zárt ülésén is téma volt, hogy az egyház számtalan hazugságvizsgálót hozott be az országba, és újabbakat is szándékozik.