Benedek
-5 °C
5 °C

EU-s posztokról egyezkedik a koalíció

2003.03.03. 20:40
Az EU-integrációs miniszter hatáskörének meghatározása mellett az Index információi szerint a fontosabb brüsszeli pozíciók elosztása is téma lehet az MSZP és az SZDSZ keddi egyeztetésén. A Népszabadság úgy tudja az SZDSZ az ország által delegélható három poszt közül kettőre igényt tart.
Koalíciós tárgyalásokat tartanak kedden a kormánypártok. Az egyeztetés előzménye, hogy miután Medgyessy Péter miniszterelnök múlt héten a szabad demokratákat meglepő időzítéssel bejelentette, hogy létrehozzák az EU-integrációs miniszteri posztot, ellátogatott az SZDSZ frakcióülésére, ahol információink felvetődött a lehetősége, hogy az SZDSZ számára fontosabb brüsszeli pozíciókkal kompenzálják az előzetes egyeztetés elmaradását. Az Index úgy tudja, hogy a fontosabb EU-tisztségek közül többre igényt tart az SZDSZ, konkrétumokat azonban a megkérdezett szabad demokrata politikusok nem kívántak a tárgyalás előtt közölni.

A Népszabadság információi szerint az ügyvívői testület alakuló ülésén elhangzott: az EU-miniszteri poszton kívül az ország két vezető uniós posztot tölthet be: egy EU-biztosis és a biztosnak alárendelt főigazgatói tisztséget; a három poszt közül kettőre számít az SZDSZ. Hogy melyik kettőre az attól is függ, hogy a május 15-ével felállítandó tárca nélküli EU-miniszteri posztot meddig tölti be Juhász Endre. Az Indexnek névtelenül nyilatkozó szabad demokrata politikus szerint nem posztokról, hanem arról egyeztet a Kuncze Gábor, Szent-Iványi István, Wekler Ferenc alkotta tárgyalódelegáció, hogy milyen jogosítványokkal bírjon az integrációs miniszter. Forrásunk felhívta a figyelmet arra, hogy az új tisztség létrehozásához nem csak a koalíciós szerződést, hanem a tisztségek felsorolásáról szóló jogszabályt is módosítani kell.