Kiss Péter lesz a kancelláriaminiszter

2003.02.24. 11:46
Kiss Péter munkaügyi minisztert kérte fel a Kiss Elemér lemondása miatt megüresedett kancelláriaminiszteri posztra a miniszterelnök. Kiss vállalta a posztot. A politikus kinevezésével erősödik a párt befolyása a kormányon belül - vélekedett a kormányfő hétfői tájékoztatóján. EU-integrációs tárcanélküli miniszteri poszt is lesz, e tisztség várományosa Juhász Endre magyar főtárgyaló. Kiss Péter utódjaként Burány Sándor kerül a Munkaügyi Minisztérium élére.
A számos esélyes közül Kiss Péter munkaügyi miniszter lett a befutó a kancelláriaminiszteri posztra. Medgyessy Péter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Kisst kérte fel a tisztségre, aki igent mondott a felkérésre. A miniszterváltásra azért került sor, mert pénteken Kiss Elemér lemondásával megüresedett tisztség a kancelláriaminiszteri poszt. Mint arról az Index is beszámolt, Kissnek azért kellett távoznia, mert kiderült, hogy a többek között általa létrehozott Kiss és Forgács ügyvédi iroda állami megbízásokat is teljesít, például a kancellária tulajdonában álló Közlönykiadónál. A lemondással összefüggésben a kormányfő úgy vélte, a gyanú árnyéka is elegendő egy demokráciában arra, hogy "egy ilyen kérdésben egy politikus levonja a következtetést". Ezt tette Kiss Elemér. Azt gondolom, helyesen - mondta a miniszterelnök.

Kiss Péter
Medgyessy Péter tájékoztatóján elismerte, hogy Kiss Péter kinevezésével erősödik a párt befolyása a kormányon belül, hiszen eddig pártonkívüli volt a kancelláriaminiszter. Arra a kérdésre, hogy mi döntött Kiss Péter személye mellett a korábban a kancelláriaminiszteri posztra esélyesként emlegetett Draskovics Tibor miniszterelnöki kabinetfőnökkel szemben, a kormányfő úgy válaszolt, mindkét személy neve felmerült Kiss Elemér lehetséges utódjaként.

Medgyessy: Kiss alkalmas miniszternek

Hozzátette: "Kiss Péter alkalmas miniszternek, de nem alkalmas kabinetfőnöknek, viszont Draskovics Tibor alkalmas miniszternek is meg kabinetfőnöknek is, de ő marad a helyén, hogy a kabinet jól működjön." A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: a kormányfőt távollétében a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter fogja helyettesíteni a jövőben is.

Burány lesz az új munkaügyi miniszter

Kiss nem akar pártelnök lenni
Kiss Péter egyelőre nem akart a Miniszterelnöki Hivatal esetleges átszervezéséről nyilatkozni, mert korainak tartja, bár szerinte további feladatelvonások is várhatók. A kancellária vezetésének elvállalását feltételekhez kötő politikus úgy véli, egy sor önálló hivatal is található a MeH-en belül. Feltételei voltak például az arányos munkamegosztás, hogy a tárca alapfeladatára tudjon koncentrálni. Kiss nem kíván teljesen szakítani a munka világával, sőt elő kívánja mozdítani, hogy az eddigieknél nagyobb rálátásuk legyen a szakszervezeteknek, a munkaadóknak a kormányzati munkára. A kormányon belül megerősödő MSZP szerepével kapcsolatban azt mondta, hogy nem akar elnök lenni, mert ez a tárca is elég nagy feladatot ró rá.
A MeH új közigazgatási államtitkára Pulay Gyula lesz, aki a munkaügyi tárcától igazol át, miután még Kiss Elemér menesztette Zsuffa Istvánt a közigazgatási államtitkári posztról. Kiss Péter utódja Burány Sándor, a pénzügyi tárca eddigi politikai államtitkára lesz a Munkaügyi Minisztérium élén - jelentette be hétfő délután Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Medgyessy bejelentette: létrehozzák az EU-integrációért felelős tárca nélküli miniszteri posztot, mely tisztség várományosa Juhász Endre magyar EU-főtárgyaló. A posztot május 15-ével hozzák létre. A jövőben Juhász alá tartozik majd a területfejlesztés, illetve a Nemzeti Fejlesztési Terv koordinálása, így szűkül Baráth Etelének és Nagy Sándor politikai államtitkároknak a kormányon belüli szerepe, hiszen májustól már nem a kancelláriát erősítik majd. Baja Ferenc feladata ugyanakkor továbbra is az EU-kommunikáció lesz, igaz ez csak az április 12-ei népszavazásig lesz így, utána más feladatokkal foglalkozik majd a MeH államtitkára. Baráth Etele az Index érdeklődésére cáfolta, hogy az új miniszter kinevezésével csökkenni fog a hatásköre.

Az SZDSZ nem lepődött meg

Nem érte váratlanul a szabad demokratákat az EU-integrációs tárca nélküli miniszteri poszt létrehozása, mert ez hónapok óta napirenden szerepel - nyilatkozta újságíróknak a parlament szünetében Kuncze Gábor pártelnök. Az SZDSZ számára elfogadható a tisztség várományosának a személye is, azt azonban nem pontosan értik a szabad demokraták, miért pont mostanra időzítette a bejelentést Medgyessy Péter. Kuncze úgy vélte: módosítani kell majd a koalíciós szerződést, mert ez a dokumentum tételesen felsorolja a minisztériumokat, illetve azt, hogy melyik tárcát melyik párt irányíthatja és ebben a tárca nélküli miniszteri poszt még nem szerepel.

Korábban esélyesnek tartották Draskovics Tibort, Medgyessy Péter kabinetfőnökét. Draskovics korábban egyébként a frakcióülésről távozóban az Indexnek arra a felvetésére, hogy ő lesz-e a miniszter csupán annyit felelt: "Isten ments!".

Tárca nélküli miniszter felügyelné a csatlakozással kapcsolatos feladatokat
A kormánypártok egyetértenek azzal, hogy tárca nélküli miniszter koordinálja az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kormányzati feladatokat, a Fidesz és az MDF viszont ellenzi ennek a posztnak a létrehozását. E tisztség várományosa Juhász Endre brüsszeli EU-nagykövet. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, frakcióvezető elmondta, a "belső tárgyalásokon" régóta szerepelt egy pozíció létrehozása, mert úgy tűnt, hogy nagyon nagy a Miniszterelnöki Hivatal által ellátott feladathalmaz, másrészt célszerű volt kiemelni bizonyos területeket a hivataltól, és önálló irányítás alá helyezni.

Németh Zsolt fideszes politikus, a parlament külügyi bizottságának elnöke leszögezte, a kormányzat kompetenciája eldönteni, hogy milyen államigazgatási struktúrában tud a leghatékonyabban dolgozni. Hangsúlyozta: a Fidesz annak idején azért tartotta szükségesnek, hogy a Külügyminisztériumon belül működjön az európai integrációs ügyek kezelése, mert olyan szorosan kapcsolódik össze az integráció és a külpolitika, hogy a szétválasztás nagyon komoly szervezeti konfliktusokat eredményezhet adott esetben a két tárca között. A Fidesz ezért ezzel a lépéssel nem ért egyet.