Ervin
14 °C
21 °C

SZDSZ: Ez egy újabb tematizációs kísérlet

2004.03.28. 16:50
A szabad demokraták nem kívánnak asszisztálni a fideszes akcióhoz, ami szerintük adóemelést eredményezne. Kuncze Gábor közölte: aki aláírja a Fidesz aláíróívét, saját adóemelési programját írja alá.
Érdekes időket élünk mostanában, még ki sem hevertük az előző tematizációs kísérletet, máris itt az újabb - mondta Kuncze Gábor vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, annak kapcsán, hogy a Fidesz szombaton a költségvetés módosítására irányuló aláírásgyűjtési akció elindítását jelentette be.

"A radikális adóemelés programja"

Az SZDSZ elnöke szerint a volt miniszterelnök javaslatai a radikális adóemelés programját jelentik, tartalmukat illetően pedig nem különböznek "egy jól felkészült, ám felszínes kommunista párti programtól". Kuncze Gábor leszögezte: az SZDSZ semmilyen módon nem kíván ehhez asszisztálni, hozzájárulni. Mint mondta: aki aláírja a Fidesz aláírási íveit, az "aláírja a saját adóemelési programját".

Elmondása szerint a gazdaság eredményei optimizmusra adnak okot és megteremthetik egy olyan gazdaságpolitika alapját, amely lehetővé teszi a gazdaság további növekedését és stabilizálását. "Az ehhez vezető út az adók csökkentése" - közölte, hozzátéve: olyan politika támogatására és folytatására kérte a szabad demokrata minisztereket, amely elősegíti az adók csökkentését és a befektetések, beruházások növelését.

Mi a dolga a kormánynak?

Az SZDSZ elnöke feltette a párt európai uniós kampányának következő kérdését, amely úgy hangzik: mi a kormány feladata? Elmondása szerint a szocialisták válasza erre az, hogy a társadalmi különbségek megszüntetése, a konzervatívok szerint a nemzeti középosztály megerősítése a kormány feladata.

"Az egyéni boldogulás feltételeinek biztosítása" - ismertette Kuncze Gábor a liberális szavazó válaszát. A sajtótájékoztatón Csillag István gazdasági miniszter bejelentette: a versenyképességi tanács hétfői ülésén arra tesz javaslatot, hogy az iparűzési adó 100 százalékát vissza lehessen igényelni a nyereségadó-alapból.