Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Patthelyzet az SZDSZ frakcióvezetői szavazásán

2008.12.08. 10:09
Három fordulóban is képtelenek voltak dűlőre jutni az SZDSZ-es képviselők, hogy Fodor Gábor vagy Kóka János legyen a frakció vezetője. A döntést elhalasztották.

Az SZDSZ-frakció hétfői döntésképtelensége tökéletesen illusztrálja a párton belül kialakult erőegyensúlyt. A frakció nem bírt dönteni, Kóka és Fodor háromszor is 9-9 szavazatot kapott, egy képviselő tartózkodása mellett. A szavazás titkos volt, így nem tudni, ki a tartózkodó képviselő, annyit sikerült csak kideríteni, hogy mind a háromszor érvénytelen szavazatot adott le. A döntést jövő hétre halasztották, addig Kóka marad a frakcióvezető.

Fodor Gábor és Kóka János harmadik csörtéjének előzményei Kuncze Gábor volt pártelnök távozásáig nyúlnak vissza. Az aktív politizálástól visszavonuló Kuncze helyéért folyó küzdelmet 2007. március 31-én először Kóka nyerte: az első kör végén kialakult szavazategyenlőség miatt megismételt választást végül 380-367 arányban sikerült hoznia.

A márciusi szavazás szabálytalanságai miatt majdnem egy évvel később legitimációs botrány pattant ki, ezért a párt az elnökválasztás megismétlésére kényszerült. A 2008. június 7-én megtartott elnökválasztást Fodor Gábor nyerte, két szavazatnyi különbséggel.

AZ SZDSZ-ben a pártelnöki és frakcióvezetői posztot eddig többnyire ugyanaz a politikus töltötte be. Kóka János a megismételt, és elveszített tisztújítás után mégis úgy döntött, megtartja frakcióvezetői pozícióját. Ezt Fodor Gábor - ha kelletlenül is - de elfogadta.

Megállapodtak, hogy szeptemberben rendezik a kérdést. Az ősz elején abban egyeztek meg, hogy Kóka a mandátuma végéig, decemberig frakcióvezető maradhat. Fodor a múlt héten saját magát jelölte, Kóka azonban jelezte, hogy szeretne frakcióvezető maradni. A képviselőcsoportnak ezért kell most két jelölt közül választania.

A szavazás előtt mindkét tábor győzködte a képviselőket, hogy kire szavazzanak. Az SZDSZ 2010-től visszavonuló öregjei (Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván) Kóka mellett érveltek, Pető még levelet is írt a frakciótagoknak, amiben azt fejtegette, miért rossz, hogy Fodor harcot indított.

Geberle Erzsébet kiegyezést sürgetett a hétvégén, csütörtökön pedig Bőhm András az Inforádióban beszélt arról, hogy ha a párt egyik fele úgy érzi, hogy őket a jelenlegi frakcióvezető, Kóka János reprezentálja, akkor jobb, ha Fodor Gábor erre tekintettel van és nem indul a tisztségért. Szintén csütörtökön Lakos Imre az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a jelenlegi helyzetben egy jó megoldást tud: ha Fodor Gábor és Kóka János leülnek egymással és megegyeznek.