Gergely
4 °C
23 °C

Harc várható az SZDSZ-frakcióban

2008.12.01. 12:08

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az adó- és járuléktörvények, valamint a 2009-es költségvetést megalapozó jogszabályok módosításáról dönt ma az Országgyűlés. Az SZDSZ az adótörvényeket - a költségvetéssel ellentétben - nem támogatja, így a kisebbségben lévő MSZP-frakciónak valahogy meg kell oldania, hogy átmenjen a javaslat.

  A személyi jövedelemadó törvény úgy változnának, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból. Vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, amely 1600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, afelett pedig 15 ezer forint évente.

  A változások között szerepel, hogy a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentes lesz az öröklött vagyonnak az a része, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál. (MTI)

 • Napirend előtt teszi le az esküt Molnár Csaba a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium eddigi államtitkára. Az új tárcavezető Szabó Pált váltja, aki október 6-án, a Monorierdőnél történt, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt lemondott. (MTI)

  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Fodor Gábor pártelnökként elindul az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért. Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportját jelenleg Kóka János volt pártelnök vezeti, kettejük közt nem konfliktusmentes a viszony.

 • Úgy tudjuk, Kóka János, jelenlegi frakcióvezető is indul a posztért, amire most Fodor Gábor is bejelentkezett.
 • Az SZDSZ könnyen mondhatja, hogy nem támogatja az adótörvényeket, nem hozza nehéz helyzetbe ezzel a kormányt, az MDF ugyanis megszavazza a javaslatot. Mégpedig azért, mert belekerült az úgynevezett haláladó (örökösödési illeték) eltörlése, igaz, nem a teljes eltörlésről van szó.
 • Kóka János az Indexnek megerősítette, természetesen indul a frakcióvezetői posztért. Mint mondta, a verseny híve és áll a megmérettetés elé.
 • Csöppet fegyelmezetlen ma a Tisztelt Ház, Szili Katalin vagy négyszer köszöntötte a képviselőket, mire elült a zajgás. Aztán csak elnémult a patkó, a 66 évesen elhunyt szocialista Varga Lajosra emlékeztek a honatyák. Az elmúlás szelleme aztán gyorsan tova, jöttek a technikai ügyek, konkrétan az infrastrukturális miniszter váltása, Sólyom László felmentette Szabó Pált, helyére kinevezte (szigorúan miniszterelnöki ajánlásra) Molnár Csabát. Őt Varju László váltja a gazdasági minisztérium államtitkári posztján. Az illetékes bizottságok nem kötöttek bele Molnárba, úgyhogy esküt tehetett.
 • A 33 éves, jogász végzettségű Molnár Csaba az MSZP Győr-Moson Sopron megyei elnöke, és a Magyar Progresszív Társaság Platform alelnöke. A szocialista politikus 2006 óta országgyűlési képviselő, idén februártól májusig az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki megbízottja volt. Május 20-tól a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett. (MTI)
 • Miután Molnár szignált, Mesterházy Attila ragadta magához a mikrofont, és napirend előtt azon morfondírozott, hogy tettesek vagyunk-e, vagy áldozatunk leszünk. Aztán meg arról, hogy őspatkány terjeszt kórt közöttünk. Az atavisztikus költői rágcsáló a meg nem gondolt gondolat szinonimájáról. Hogy mi köze ennek a témához, az nem volt teljesen világos elsőre, de aztán kiderült, hogy Mesterházy az Aranykéz utcai robbantástól a pécsi kézigránátig vezető utat járja végig, ami nem jöhetett volna létre, ha a kormányok és a társadalom időben lép.

  02

  De nem lépett, úgyhogy fél az átlagpolgár, néha etnikai alapon is. Mert ami itt van, citálta Mestreházy Horn Gyulát, minden csak nem közbiztonság. Ám, ígérte a képviselő, most jön a fordulat, a jövőben még hallgatással sem támogat a magyar ordas eszméket. No meg a frakcióvezető-helyettes szerint nem csak a hallgatással van gond, de a megítéléssel is, miszerint a nép (és néha az erőszakszervezetek) azt nézik, hogy ki az áldozat, és nem a bűnt magát.

 • Juhász Gábor államtitkár persze védi a mundér becsületét, és persze jogosan, ugyanis a rendőrség meglehetősen felpörgött a pécsi merénylet után. Az igazságügyi tárca szerint egyrészt külön nyomozócsoport kutakodik, bedurvul a veszélyeztetett környékeken igazoltatás (mármint ami az alaposságot illeti), sőt a rendőrség nem egyedül néz szembe a bűnnel, de bevonja a polgárőrséget, illetve még a vadászkamarákat is.
 • Szemléletváltást szorgalmazott az új főbírójelölt hétfői meghallgatásán, a parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén. A bírói hatalom szolgálat, amely csak"mérhetetlen felelősséggel" gyakorolható, hangsúlyozta Havasiné Orbán Mária.

  A köztársasági elnök jelöltjéről nem szavazott az alkotmányügyi bizottság, de Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) jelezte, hogy a szabad demokraták képviselőcsoportja támogatja majd a jövő heti plenáris szavazáson. A többi frakció még nem alakította ki álláspontját.

  A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének megválasztásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges. (MTI)

 • Fodor Gábor az SZDSZ frakcióvezető-helyettese először is gratulált az RMDSZ szép választási eredményeihez, és egyúttal a román kormány leköszönő miniszterelnökét is méltatta egy kicsit.

  A honatya emlékeztetett mindenkit, hogy páratlan cselekedetet hoztak meg a múlt héten, ellenzéki pártként ők bizony támogatták a költségvetést. Szavait erőteljes hurrogás kísérte. Fodor elismételte, amit múlt hétfőn is, tudniillik ezt bizony kötelességük volt meglépni, mégpedig az ország érdekében. "Az SZDSZ nem az ország, hanem a kormány ellenzéke" - mondta a szabad demokraták elnöke. Fodor Gyurcsánynak azt üzente, a jelenlegi helyzetben nem győzelmi jelentésekre van szükség, hanem szerénységre. Az elkövetkező időkben is szeretne a párt támogatni minden olyan értelmes kezdeményezést, melyek a reformok útján viszik tovább az országot. Egyúttal a Fidesz és a KDNP figyelmét is felhívta rá, ne vonuljanak ki az ülésteremből, inkább működjenek együtt.

  05
 • Veres János is köszönetnyilvánítással kezdte beszédét, ő mindazoknak hálálkodott, akik hozzájárultak, hogy legyen Magyarországnak költségvetése. A szembenállást jelentő korlátokat nagyon dicséretesen átlépték a politikusok a büdzsé elfogadásával, mondta a pénzügyminiszter. Szili Katalin félbeszakította a beszélőt, és egy kis türelmet kért tőle, feltehetően a nagy hangzavar miatt. A pénzügyminiszter mélységesen egyet értett Fodorral, szerinte sem szabad ellenzéke lenni az országnak, szigorúan csak a kormánynak. A válságkezelő út végigjárása az ország, a politikusok és a lakosság érdekében áll, fejezte be köszönetnyilvánítását Veres.
  07
 • Csapody Miklós a Magyar Demokrata Fórum képviselője a román választásokról értekezett. Az ő szavait idézve: "Győzőtt a tulipán Erdélyben". A magyar nemzeti közösségek politikai képviseletének mindenképpen kormányzati szerephez kell jutni, ezt az RMDSZ a jelek szerint teljesíteni is fogja. Őszintén kell örülni az RMDSZ elért eredményeinek, közölte Csapody, persze nyilván nemcsak abból a prózai okból kifolyólag, hogy ők testvérpárt, hanem a romániai magyarok érdeke miatt. Az MDF azt kívánja, hogy Székelyföldön történjen előrelépés, minden romániai magyar számára jöjjön egy jobb idő. Az Európai Unióban oly sokat hangoztatott Régiók Európája valóban legyen azt, amit neve sugall.
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • A KDNP részéről Latorcai János kapott szót. Világválság és belpolitikai küzdelmek közepette szót kell ejteni a két hete eltávozott "szellemóriásról", Gyurkovics Tiborról. A honatya szerint mind a média, mind a politika mélységesen hallgat róla, nem kapott elég teret, hogy méltón megemlékezhessünk róla. Gyurkovics szerinte az utolsók egyike volt, akit polihisztornak nevezhetünk. Sportolókhoz hasonlította tevékenységét a politikus, például, a "irodalom öttusázója". Latorcai irodalmi munkásgát részletezte, számos idézettel színesítve a nekrológot.
  10
 • 04
 • Az elhangzottakra Hiller István miniszter reagált. Még két mondatot sem tudott elmondani Hiller, Szili Katalin már figyelmeztető csitítgatásba kezdett, a képviselők nem nagyon bírnak ma magukkal. Az oktatási és kulturális miniszter folytatta a Latorcai által elkezdetteket, és méltatta az elhunyt irodalmát. Szavait így zárta le, "nyugodjék békében".
 • Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint hátborzongatóan közel kerültünk ahhoz a felismeréshez, hogy lehet, mindennapjaink biztonsága veszélyben van. A rendőrség nem erős, nem tudja teljes mértékben teljesíteni feladatát, és ennek részben az az oka, hogy a kormány nem ad elég pénzt a rendőröknek. Közben valaki bekiabált: "Kordonbontás!". 2000 rendőr égetően hiányzik a mai magyar valóságból, de ezen nincs is mit csodálkozni, hisz egy rendőr kezdő fizetése nettó 80 ezer forint, rótta meg a miniszterelnököt Navracsics. Az Országgyűlés elnökének ismét csilingelnie kellett, a honatya szavainak hatására zsibongás támadt a sorok között. A Fidesz nagylelkűen felajánlotta segítését a kormánynak, ők meg tudják oldani a problémákat, ha már a kormány nem képes rá. Abbahagyni nem nagyon akarta Navracsics, Szilinek többször is fel kellett szólítania erre.

  12
 • A magyar rendőrség képes ellátni feladatait, nyugtatta meg a kedélyeket Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár. Ismerik az idevágó adatokat, tudják, hogy mekkora a létszámhiány, sőt azt is, hogy nem keresik halálra magukat, erre vonatkozóan már tettek is lépéseket, növelik a fizetéseket. A kormány úgy döntött, hogy a tiszthelyettesek budapesti lakáshoz jutását támogatni fogják. Túlórákkal együtt a fizetésük 110 ezer forint körül van, helyesbített Juhász, az iskolából kikerülő rendőrök pár hónap munka után általában feljebb léphetnek egy szintet a ranglétrán, ezzel összefüggésben természetesen a bérük is növekszik. Juhász elmondta, hogy formálódik egy rendészeti stratégia, melynek elfogadásában számít majd a Fidesz támogatására is.
  03
 • Október 6-án Herényi Károly interpellációjára adott szociális és munkaügyi minisztériumi választ, sem a képviselő, sem a Ház nem fogadta el. Meg sem lepődik rajta senki, hogy megint Szűcs Erikával és a bizottsági jelentéssel kell foglalkozni.
 • 08
 • Kedves olvasóinkat megkíméljük a bizottsági jelentés részletes tartalmától, annyit azonban megsúgunk, szó van benne szüretről, disznóvágásról és további mókás elfoglaltságokról.
 • Az érintett, Szűcs Erika homokszínű blézerében magyarázza a bizonyítványt, ám ez úgy tűnik nemcsak minket, de a teremben helyet foglaló képviselőket sem hozza túlságosan lázba. Kész csoda, hogy Szili Katalin most nem veri a csengőt, egy órával ezelőtt ennél kisebb zajért is dorgált már.
 • A bizottsági javaslatot az Országgyűlés elfogadta.
 • Szűcs után szinte felüdülést jelent, hogy Font Sándor a Fidesz képviselője a magyar méz helyzete miatt kezdett aggódni. Pontosabban azon, hogy a mézek több mint fele hamisítvány. Az ÁNTSZ offenzívába kezdett, de ez súlyos visszásságokat mutat. Font szerint pont a három legnagyobb, külföldi cégekkel is kapcsolatban álló méztermelő cég maradt ki az vizsgálatokból. A fideszes politikus felháborítónak tartotta, hogy egy bizonyos áruházlánc polcain hamis mézeket találtak, és a felderítés után sem vettek le onnan, továbbra is árulták a termékeket. Az egész jelenség azt bizonyítja, hogy nem működik rendesen a magyar élelmiszerbiztonsági-rendszer.
 • A felvetett problémákra Gőgös Zoltán földművelődésügyi államtitkár reagált. A politikus mélyrehatóan elemezte a hatóság munkáját, felsorolva dátum szerint az ellenőrzéseket, a helyszíneket, és a vizsgálat eredményeit. 176 mintából 30-at találtak, amelyikkel valami gond lehet, bár ez sem feltétlenül utal a mézek hamisságára, nyugtatta meg a magyar méz jövőjéért aggódókat Gőgös. 17 700 termelő él jelenleg a mézből, ezért Gőgös is elismerte, hogy kényes a kérdés, ő is mélységesen átérzi a probléma súlyát, ezért a válasza elfogadását kéri Font Sándortól. Fontot nem hatotta meg Gőgös elérzékenyülése, a tény tény marad szerinte, a hamis mézet direkt hagyták fent az áruházlánc polcain. Harmadszor hallhatjuk Font szájából, "a tény tény marad", a választ pedig nem fogadta el. Az Országgyűlés az államtitkár válaszát elfogadta.
 • Botka Lajosné MSZP-s képviselő nagyon belelendült mondókájába, ám Szili ma már ki tudja hányadszorra közbeszólt, és megvárta míg elcsendesedik a terem. Mindenki mászkál és diskurál, még Gyurcsányt sem érdekli párttársa mondanivalója, nagyban beszélget Gusztos Péterrel. Egyébként az őszi érettségi népszerűségét boncolgatta Botka, és hivatkozott szerénytelenség nélkül pedagógus múltjára a szocialista képviselő. Hillert legalább érdekli a mondandó, néha-néha odafordul a felszólaló felé. Az érettségi reformja betöltötte-e kezdeti célját, tette fel a költői kérdést Botka.
 • Hiller rezignáltan kezdte válaszát, felhívta a figyelmet, hogy a rendszer folyamatosan finomodik, ami nagyon jó dolog. Előrehozott érettségi vizsgára akkor van lehetőség, ha az adott tárgyra előírt iskolai követelményeket a tanuló teljesítette, közölte Botkával az oktatási és kulturális miniszter. Hogy egy kis statisztika is helyet kapjon, Hiller az utóbbi három év őszi érettségit választó tanulószámait ismertette a képviselőkkel. Botka Lajosnét, úgy tűnik, kielégítette a miniszter válasza, és a "természetesen elfogadom" válasszal illette Hillert. Ez az ellenzéki padsorokból éles nemtetszést váltott ki.
 • Katona Kálmán a világörökségi törvény késlekedése miatt aggódott. Az elmúlt években felmerülő viták hívták fel a figyelmet rá, hogy a törvénnyel valami nincs rendben. Az MDF-es politikus főleg a Tokaj-Hegyalja miatt kért szót. "Miért nem terjesztette a miniszter a parlament elé a világörökségről szóló törvény tervezetét?" - kérdezte Katona Hillertől.
 • 13